Gezakt of niet, het feesten kan beginnen

Examenleerlingen wachten niet op de uitslag om te gaan feesten. Deze week vertrekken duizenden jongeren met bus of vliegtuig. Bijzonder gewild dit jaar: de Portugese kust.

Ze moet nog even bijkomen van het strakke eindexamenregime. Geen rondslingerende oefentoetsen en antwoordbladen meer op haar bureau. Amber Reuling (18) moet nu afwachten. Twee lange weken en dan weet ze de examenuitslag. Ze twijfelt. „De kans is groot dat ik een herkansing moet maken”, zegt de Purmerendse.

De vwo-scholiere ziet het absoluut niet zitten om de uitslag al nagelbijtend thuis af te wachten. Dus vertrekt ze vandaag (vrijdag) met vijf vriendinnen naar het Portugese Albufeira om te ‘ontstressen’. Bij terugkomst hoort Amber of ze haar diploma heeft behaald. Wat de uitkomst ook is: deze week pakt niemand haar meer af.

De moderne examenleerling wacht niet meer tot de examenresultaten binnen zijn voordat het feest losbarst. Deze week vertrekken daags na het laatste eindexamen duizenden jongeren met de bus of het vliegtuig naar warmere oorden. Met klasgenoten en ander vrienden wordt de middelbareschoolperiode nog één keer goed afgesloten. Een volle week geven ze zich over aan het hectische strand- en uitgaansleven.

Het dagelijks ritme ligt vast: na het indrinken volgt een avond vol tochten langs clubs en kroegen. Vroeg in de ochtend is er een afterparty, pas daarna kan worden uitgeslapen. Het liefst zo lang mogelijk. En dan uitbrakken op het strand tot in de late middag.

Waar ga je naar toe als jonge en hippe eindexamenleerling? Met stip op één dit jaar: Albufeira. De Portugese badplaats heeft volgens marketingmanager Jonas de Groot van Gogo, marktleider in jongerenreizen, vooral te maken met de teruggang van het Griekse Chersonissos. Die bestemming was twee jaar geleden bezig aan een opmars, tot RTL het programma Oh Oh Cherso op de buis bracht. De serie volgde de escapades van Haagse jongeren die hun zomer doorbrachten in een luxe villa bij Chersonissos.

De Groot: „De serie was bijzonder grappig om naar te kijken, maar heeft het beeld van het dorp geen goed gedaan.” Amber Reuling vult aan: „Mijn ouders hebben de acties van Sterretje en Sniper ook gezien. Ik denk niet dat ze het leuk vinden als ik naar dat zuip- en neukoord ga.”

Albufeira heeft juist een imago van een rustiek dorp met witte huisjes, zegt Gerdien Elkink. Ze komt er al jaren en is als areamanager bij Gogo verantwoordelijk voor de bestemming. Elkink heeft de animo voor de badplaats de afgelopen jaren enorm zien groeien. „Je voelt hier nog echt het Portugese leven. De Costa Brava is veel meer een Nederlandse kolonie, met Hollandse frietzaken en feestcafés. Het is hier authentieker en dat valt in de smaak.”

Ze merkt wel op dat de politie de laatste tijd strenger optreedt tegen overlastgevers. „Dat is belangrijk, want een veilig imago is belangrijk in de trendgevoelige wereld van de jongerenvakantie. Een Oh Oh Albufeira zou de doodsteek voor onze bestemming zijn.”

Voor veel tieners is de eindexamenreis de eerste vakantie zónder ouders. Dat betekent veel vrijheden en het opzoeken van grenzen. Elkink: „Als ze aankomen, lijkt dit een walhalla. Daarom neemt de reisleiding de jongste groep tieners bij het handje en houdt een oogje in het zeil. Ze moeten hun beste feestweek ooit beleven, maar wel binnen onze grenzen.”

Om die limiet te bewaken, stationeert Elkink deze week acht reisleiders in Albufeira. Twintigers, veelal enkele jaren ouder dan de gasten. „Ze moeten kunnen dansen op de bar, maar ook weten hoe te handelen bij een overlijden op locatie. Een pittige en verantwoordelijke baan.”

Uit berekeningen van het Nibud blijkt dat jongeren steeds meer geld te besteden hebben. Vliegvakanties zijn daardoor in opkomst, al blijft de busreis naar de Costa Brava populair, zegt Jacco Tas van reisorganisatie Beachmasters. „Je zou misschien verwachten dat er veel vmbo-leerlingen met ons meegaan, maar wij merken dat juist havo- en vwo-kandidaten oververtegenwoordigd zijn. Vmbo’ers zijn jonger en gaan nog liever in eigen land op vakantie.”

Ook Ricky Hensbroek (18) uit Maarssen koos ervoor na zijn vmbo-examen in eigen land te blijven. Nu is hij twee jaar ouder en durft hij, met een havo-diploma in het vooruitzicht, het avontuur wel aan. Met vijf vrienden viert hij dezer dagen ook vakantie in het zonnige Albufeira. „Dat is partytopper nummer één. Althans, dat hebben vrienden mij verteld”, zegt Hensbroek.

Hij verwacht ruim duizend euro kwijt te zijn aan het verblijf in Portugal. Dat geld heeft hij bij elkaar gepaard met zijn baantje als vakkenvuller in de supermarkt. Duizend euro is niet te veel geld voor zo’n vakantie, vindt hij. Dat zijn „redelijk normale prijzen”.