Geluk zit in 'n klein koekje

De meeste lijstjes komen pas aan het eind van het jaar: de namen van de mooiste kookboeken, beste restaurants en de meest verkochte ijssoorten van 2012 krijgen we als het goed is over een paar maanden te horen.

Maar er zijn uitzonderingen. De geluksindex, waarop alle landen ter wereld worden gerangschikt naar de gelukkigheid van de inwoners, werd vorige maand al bekendgemaakt. En wij Nederlanders hebben dit jaar een vierde plek weten te bemachtigen. Alleen in Denemarken, Finland en Noorwegen zijn ze net een tikkeltje gelukkiger.

En dat kunnen we beter. Zullen we daarom nu met elkaar afspreken dat we volgend jaar op de eerste plek belanden? Kijk de komende tijd daarom een beetje uit voor zwarte katten en ladders die nonchalant tegen gevels leunen, en laat u leiden door kleine geluksrituelen. Want een ongelukje zit dan misschien in een klein hoekje, geluk zit in een klein koekje. En laat ik daar nou net het recept voor hebben.

Klop het eiwit met een garde schuimig en voeg al roerende de poedersuiker, bloem, vanillesuiker en zout toe. Klop tot een glad deeg en zet even apart. In de tussentijd kunt u de briefjes voor in de gelukskoekjes maken. Knip hiervoor een tiental kleine strookjes papier van ongeveer een halve centimeter breed. Schrijf hierop in uw meest deftige handschrift uw gelukswensen, spreuken, levensmotto's, het huwelijksaanzoek aan uw geliefde of gewoon iets anders liefs en vouw het briefje op. Pak het deeg er weer bij en schep met een eetlepel hoopjes deeg op een ingevette ovenplaat. Gebruik de achterkant van de lepel om de hoopjes uit te strijken tot mooie ronde schijfjes met een doorsnede van ongeveer acht centimeter. Bak de deegrondjes vervolgens een paar minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Als de randjes bruin beginnen te kleuren zijn ze klaar en mogen ze uit de oven worden gehaald. Wip ze voorzichtig met een spatel van de plaat af. Leg het papiertje met de spreuk in het midden van het koekje en klap het deeg dubbel (pas op voor verbrande vingers). Als laatste stap moeten ze nog een keer worden omgebogen. Dat kan heel simpel door de vouwrand van het koekje haaks op de rand van een glas te zetten en de puntjes voorzichtig naar beneden te duwen. Laat de koekjes even afkoelen zodat ze hard worden en bewaar ze in een luchtdichte doos. Als u trouwens van plan bent om onderstaande hoeveelheden te vermenigvuldigen heb ik nog een kleine tip: u kunt beter niet te veel koekjes tegelijk maken. De koekjes kunnen alleen worden gevouwen als ze warm zijn, en ze koelen erg snel af.