Foutje: hoge pief van Duckstad roept ‘Holocaust!’ in Duitse strip

Donald Duck is in verlegenheid gebracht. Een van zijn collega’s schreeuwde, geheel per ongeluk, het woord ‘holocaust’ in het nieuwste nummer van het Duitse Disneyblad Mickey Maus Comics. De gehele oplage is teruggehaald en het bewuste woord is doorgekrast - met de hand.

“Medailles voor onze dappere en altijd alerte brandbestrijders! Holocaust!” spreekt een hoogwaardigheidsbekleder van Duckstad een groep brandweermannen toe in de controversiële strip. Dit is het plaatje waar het om gaat:

Oeps…foutje

De fout is in het stripblad geslopen door een strip uit 1972, staat vandaag in NRC-Handelsblad. Het Amerikaanse origineel is geschreven en getekend door de bekende Disney-tekenaar Carl Barks (wiki). Het bewuste, gevoelig liggende woord is per ongeluk blijven staan in de tekstballon van zijn versie, waarop de nieuwe versie is gebaseerd:

“In zijn versie komt het woord ‘Holocaust’ ook voor, maar daar is het gebruikt in de betekenis van ‘inferno’ of ‘vernietiging’. In de betreffende aflevering, Waar rook is… ontdekken de Jonge Woudlopers een bosbrand en worden daarom door een eend in pak met hoge hoed bedankt met de woorden „plaques to the Lookouts for pinpointing the awesome Holocaust” (‘oorkondes voor de verkenners voor het opsporen van het inferno’).”

Donald Duck in Nutzi Land

Donald Duck heeft zich al eerder uitgelaten over de Tweede Wereldoorlog, in een Amerikaans propagandafilmpje uit 1942, gemaamd Donald Duck in Nutzi Land .
Het filmpje is geproduceerd door Walt Disney, maar wegens de controversiële inhoud (Donald is afgebeeld als Nazi) jarenlang niet uitgegeven. Pas ruim zestig jaar later, in 2004, is het filmpje gepubliceerd. In 1943 won het een Acadamy Award en in 1994 werd het verkozen tot nummer 22 in de top 50 van ‘Grootste Cartoons’.

Donald wordt wakker gemaakt door een nazi-orkest. Omgeven door afbeeldingen van Hitler en allerlei hakenkruizen, marcheert hij en brengt de Hitlergroet. Donald moet naar een naargeestige fabriek waar hij eentonig en saai werk doet, terwijl hij wordt opgejaagd door nazi’s.

Dan wordt hij wakker: op zijn pyjama staan de sterren en strepen van de Amerikaanse vlag en ook zijn gordijnen zijn Amerikaans. Wat een geruststelling - het was een nachtmerrie! Snel knuffelt hij het mini-vrijheidsbeeldje dat op zijn nachtkastje staat. Moge de propagandistische boodschap duidelijk zijn.

http://www.youtube.com/watch?v=uMTLMPcyprg