EU bereidt extra sancties tegen Syrië voor - ‘Russen leveren wapens’

Syrische meisjes maken met hun vingers een vredesteken tijdens een demonstratie in Kfarnebel, in het noorden van Syrië. Foto AP / Edlib News Network ENN

De Europese Unie is bezig nieuwe sancties tegen het Syrische regime van president Bashar al-Assad voor te bereiden. Dat heeft de Britse minister William Hague van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd.

Ook proberen Groot-Brittannië en de EU druk uit te oefenen op andere landen om Syrië vergelijkbare sancties op te leggen, ook zonder steun van de VN-Veiligheidsraad, waarin Rusland en China zich verzetten tegen een boycot van het het regime van Assad.

Sterker nog, Syrische mensenrechtenorganisaties zeggen dat een Russisch vrachtschip, dat volgens Westerse diplomaten zou zijn volgeladen met wapens, vandaag de Syrische haven Tartus is binnengevaren en daar heeft aangelegd.

Syrië zelf kwam vandaag met resultaten van een eigen onderzoek dat zou bewijzen dat het bloedbad in Houla niet het werk was van legertroepen van Assad, maar van rebellengroepen. Die zouden daarmee de druk op het buitenland willen verhogen om in te grijpen in Syrië. Er zijn echter maar weinig mensen in het Westen die deze claim van het regime van Assad geloven.

Volgens de Verenigde Naties zijn er juist sterke aanwijzingen dat de zogenoemde shabiha, milities die het regime steunen, ten minste deels verantwoordelijk waren voor de doden in Houla. Onder de slachtoffers waren tientallen vrouwen en kinderen, die volgens de VN standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon: burgeroorlog Syrië op handen

    • Niels Posthumus