Opinie

    • Ernest van der Kwast

Espresso met prins Willem-Alexander

Prins Willem-Alexander heeft bekend dat hij op Koninginnedag met gêne heeft meegedaan aan het wc-pot gooien. ‘Het is niet te rijmen met het feit dat een groot deel van de wereldbevolking geen toegang heeft tot wc’s,’ zegt de kroonprins.

Foto Reuters / Beril Ericson

Pot

Prins Willem-Alexander heeft bekend dat hij op Koninginnedag met gêne heeft meegedaan aan het wc-pot gooien. ‘Het is niet te rijmen met het feit dat een groot deel van de wereldbevolking geen toegang heeft tot wc’s,’ zegt de kroonprins. ‘Ruim 2,6 miljard mensen op deze aarde beschikken niet over zelfs maar de meest basale structuur om op een waardige manier hun dagelijkse behoefte te kunnen doen.’ Waarom heeft hij dan toch in Rhenen met een glimlach meegedaan aan het wc-pot gooien? ‘Dat moest van mijn moeder,’ zegt Willem-Alexander. ‘Ze zei: “Gewoon lachen en die kakstoel zo ver mogelijk wegwerpen. Anders krijgen we Geert Wilders weer over ons heen.”’ Heeft hij het toen gedaan? De kroonprins schudt zijn hoofd. ‘Ik zei dat Geert Wilders de pot op kon.’ En wat zei de koningin toen? ‘Dat ik moest opschieten, want ze deed het zowat in haar broek.’ Willem-Alexander neemt een slokje espresso. ‘Ik wacht wel, zei ik toen. Ik kijk wel even de andere kant op.’ Hoe reageerde de koningin hierop? ‘Ze mompelde iets,’ antwoordt de kroonprins. ‘Volgens mij zei ze dat ik nog honderd jaar op de troon kon wachten als ik die wc-pot niet heel snel weg zou werpen.’ Willem-Alexander zucht. ‘Ik hoop dat ik volgend jaar gewoon weer moet koekhappen.’

    • Ernest van der Kwast