Eigentijdse troubadour Bernhoft

Bernhoft. Gehoord: 30/5 Tivoli, Utrecht. Herh: 31/5 Paradiso, Amsterdam; 8/7 North Sea Jazz, Rotterdam. ***

Een lange Noor met geboetseerde kuif en Buddy Holly-bril, die klinkt als een soulvedette. Dat is de 35-jarige zanger Bernhoft, uit Oslo. Zijn optredens zijn uitverkocht, met een publiek dat zijn liedjes woordelijk meezingt.

Bernhoft speelt solo maar klinkt als een band. Hij gebruikt loops om zijn eigen gitaarakkoorden, handgeklap en koortjes op te nemen en ter plekke te herhalen. Zo creëert hij, schijnbaar achteloos, de begeleiding voor zijn zangpartijen. Deze mechanische instrumentaties vormen een opmerkelijk contrast met Bernhofts ronkende stemgeluid. De beats klinken strak en afgepast, maar de zang loopt aan alle kanten over van gevoel.

Zo’n stem maakt het verleidelijk om hem een soulzanger te noemen, maar die titel is niet helemaal van toepassing. Want hoe royaal Bernhoft ook uithaalt, die stem is vooral sterk en luid. Al kan hij swingend aftellen als een James Brown, het ware soulgevoel waarin ook geprangde emotie zou moeten doorklinken, ontbreekt.

Dat maakt zijn optreden niet minder feestelijk. Bernhoft is een eigentijdse troubadour: zonder financiële middelen voor een band, trekt hij in zijn eentje van stad naar stad, en windt het publiek om zijn vinger met liedjes en verhalen.