ECB-directeur Draghi eist actie eurolanden in bankencrisis

Draghi, derde van rechts terwijl hij vanochtend in Brussel aankwam, vindt dat de EU haar banken meer moet dwingen tot het op orde brengen van hun boekhouding. Foto Reuters / Yves Herman

De Europese leiders moeten de eurocrisis en bijbehorende maatregelen snel op orde hebben, zegt ECB-directeur Mario Draghi. Hij stelt dat de Europese Centrale Bank niet de gaten kan vullen die vallen door het gebrek aan daadkracht van de politici.

“Gaat de ECB het vaccum aan begrotingstekorten door gebrek aan ingrijpen van nationale overheden opvullen? Het antwoord is ‘nee’. Doet de ECB dat dan wel daar waar het ontbreek aan het oplossen van het structurele probleem door de regeringen? ‘Nee’.”

Volgens Draghi is er ‘vooruitgang geboekt op sommige vlakken, maar is er meer nodig’. De inspanningen die nog moeten worden gedaan, moeten volgens de Italiaan voldoende zijn om het vertrouwen in de financiële sterkte van de banken te herstellen.

‘Centrale supervisie is nodig’

Draghi vindt dat er een centrale supervisie moet zijn op de banken binnen de eurozone. Er zou ook een Europees deposito moeten komen waarin zij een aanbetaling storten zodat er een fonds ontstaat. De ECB-directeur deed zijn uitspraken vandaag als hoofd van de eurowaakhond ESRB.

In juni komen de EU-leiders bijeen om te praten over zo’n hechtere Europese bankunie, die een gezamenlijke buffer moet aanleggen om slecht presterende banken op te vangen. Draghi hamerde er vandaag op dat het niet aan de ECB is om het vertrouwen van de consument in de markt terug te winnen, maar dat de banken dit zelf moeten verdienen.

Wantrouwen door nieuwe ellende Spaanse banken

Veel Europese banken worden op het moment gewantrouwd door beleggers. Spaanse banken hebben grote verliezen geleden vanwege de ingestorte vastgoedmarkt in het land. Vorige week moest de vierde bank van het land, Bankia, gered worden met negentien miljard overheidsgeld. Veel banken in de andere landen worden minder vertrouwd door hun grote blootstelling aan staatsobligaties in kwakkelende landen zoals Spanje en Portugal.