Deze week: zeker vijf jongeren opgenomen

. Afgelopen week zijn in Nederland zeker vijf jongeren in het ziekenhuis opgenomen met een alcoholvergiftiging. Het ging om vier jongens, van vijftien tot zeventien jaar, en één meisje van zestien jaar. Zij dronken Goldstrike (een kaneellikeur met 50 procent alcohol) en 3 tot 33 glazen bier. Bij een van de jongeren waren de klachten zo ernstig dat die naar de intensive care is overgebracht.

De vijf jongeren hadden een alcoholpromillage dat opliep van 1,8 tot 3,3. Ter vergelijking: het maximaal toegestane promillage voor automobilisten is 0,5. Dat komt neer op ongeveer twee glazen drank.

Op verzoek van NRC Handelsblad inventariseert de polikliniek voor jeugd en alcohol van het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis wekelijks het aantal alcoholvergiftigingen onder minderjarige jongeren in Nederlandse ziekenhuizen. De afgelopen week werden gegevens bij vijf ziekenhuizen verzameld. Het gaat om ziekenhuizen waar een speciale afdeling voor jongeren en alcohol huist of in ontwikkeling is. Deze ‘alcoholpoli’s’ staan onder meer in Hoorn en Delft.

De vijf jongeren werden met verschillende klachten opgenomen, variërend van een abnormaal lage bloeddruk, onderkoeling en verminderd bewustzijn, tot verwondingen als gevolg van een val van een fiets.

Opname op de intensive care gebeurt vaker, legt kinderarts Nico van der Lely uit, oprichter van de Delftse alcoholpoli. „Bij onderkoeling bijvoorbeeld. Dan bestaat de kans op hartritmestoornissen. We zien ook dat patiënten moeten worden opgenomen als gevolg van secundair letsel. Zo hebben we in Delft onlangs een jongen behandeld die met een alcoholvergiftiging in het water was beland. Boven de 4 promille worden jongeren altijd op de intensive care opgenomen. Dan kan worden overgegaan tot het spoelen van het bloed.”

In de twee voorgaande weken werden bij het Reinier de Graaf Gasthuis vijf gevallen van alcoholvergiftiging onder jongeren gemeld. Het ging om drie jongens van zestien jaar, een jongen van zeventien, en een meisje van veertien. Zij hadden een alcoholpromillage tussen de 1,2 en 1,98.

Bij hoeveel glazen er sprake is van een alcoholvergiftiging hangt af van wat iemand drinkt, van de maaginhoud en de sekse – meisjes raken meestal sneller in coma.