Deeltijdstudenten en gehandicapten gecompenseerd voor langstudeerboete

Deeltijdstudenten en gehandicapten die te maken krijgen met de langstudeerboete kunnen financiële compensatie krijgen. Dat staat in de wet waar de Tweede Kamer vandaag naar verwachting mee instemt, zo bleek gisteren uit een debat. In de wet wordt vastgelegd dat studenten die buiten hun schuld om vertraging oplopen ondersteuning kunnen krijgen uit het zogeheten profileringsfonds. Demissionair staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) zei dat dit fonds, met een bedrag van 10 miljoen euro die de komende vijf jaar jaarlijks beschikbaar is, toereikend is. Overigens is het nog niet zeker of de langstudeerboete doorgaat. Een rechter doet uiterlijk 25 juli uitspraak over de rechtmatigheid van de boete.

Gisteren liet Zijlstra ook weten meer opleidingen in het Nederlands te willen. Volgens de staatssecretaris moeten studies voortaan worden getoetst op een logische keuze voor de taal waarin les wordt gegeven. Als een Engelstalige studie geen internationaal karakter heeft of geen buitenlandse studenten trekt, zou de opleiding in het Nederlands moeten worden gegeven. Novum