De vlam op reis

Joanne Gregory carries the London 2012 Olympic torch on a hand drawn boat across the Pontcysyllte Aqueduct in North Wales, May 30, 2012. REUTERS/Darren Staples (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS TRANSPORT TRAVEL) REUTERS

Al dertien dagen is de Olympische vlam onderweg in het Verenigd Koninkrijk. Gisteren was hij in Wales, waar hij per trekschuit het Pontcysyllte-aquaduct overstak. De trotse draagster is Joanne Gregory, een internationaal bekend medium en auteur.

De vlam is 10 mei volgens traditie aangestoken in de tempel van Hera in Olympia, waar de klassieke Spelen plaatsvonden. Elf ‘Vestaalse maagden’ voeren de ceremonie uit, waarbij zonnestralen met spiegels op de toorts worden gericht totdat hij ontvlamt. Daarna hebben verschillende atleten de vlam door Griekenland vervoerd, voordat hij naar het Verenigd Koninkrijk is gebracht.

Hoewel de vlam vaak door atleten wordt vervoerd, worden soms andere middelen ingezet. Zo was hij in 2008 op een drakenboot in Hongkong te vinden en werd hij in 1956 door ruiters naar Stockholm gebracht.

Ook dit jaar heeft de vlam een alternatief transportmiddel gebruikt: een vliegtuig. Tijdens de vlucht van Athene naar Cornwall bleef de vlam gewoon branden. Daarvoor is speciaal toestemming gegeven door de Civil Aviation Authority. Hij werd bewaard in vier lantaarns met genoeg olie om hem dertig uur te laten branden. Op 27 juli, als de Olympische Spelen beginnen, zal een nog onbekende persoon de olympische vlam in Londen ontsteken. Daarvoor mogen 8.000 anderen, onder wie Joanne Gregory, de vlam dragen.