De Jager schrikt niet van hard oordeel Brussel

De Europese Commissie kan zich vinden in het Lenteakkoord, maar is toch niet positief. Minister De Jager: „Die rapporten zijn altijd erg kritisch.”

Een dikke voldoende. Dat geeft de Europese Commissie volgens demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën, CDA) voor het Lenteakkoord. Dat akkoord moet ervoor zorgen dat het begrotingstekort van Nederland de 3 procent niet overschrijdt. Het is „een sterk en welkom signaal” dat de Nederlandse vastberadenheid toont om zich aan de Europese verplichtingen te houden, aldus de gisteren verschenen Brusselse rapportage.

De Commissie geeft Nederland groen licht, benadrukte De Jager. „We moeten echter niet bij dat stoplicht wachten, maar doorgaan”, reageerde hij gisteren. De Jager vindt de vijf aanbevelingen van de Commissie maatgevend voor de opvattingen van de Commissie. In die aanbevelingen wordt Nederland aangemoedigd om de voorgestelde bezuinigingen en lastenverzwaringen uit te voeren. „Sommige andere landen hebben nieuw huiswerk gekregen, wij niet.”

Toch is de boodschap van de Europese Commissie niet louter positief. Want in een onderliggend rapport is de Commissie heel wat kritischer over Nederland. Het Lenteakkoord is niet voldoende uitgewerkt en Commissaris Olli Rehn wil na de verkiezingen in september ook graag de details zien voor na 2013. Minstens zo opvallend: in het rapport vraagt de Commissie zich af of er voldoende wordt bezuinigd. Zij rekent voor dat met de extra maatregelen volgend jaar het begrotingstekort wordt teruggebracht met 1,4 procentpunt. Met een verwacht tekort van 4,6 procent zou dat onvoldoende zijn.

Maar De Jager is van deze berekening niet geschrokken. Niet alleen benadrukte hij een aantal keer dat de (vijf) aanbevelingen voor hem leidend zijn, maar ook dat Rehn pas vorige week alle details over de bezuinigingen heeft ontvangen. „En de Commissie heeft die niet meer in de rapportage kunnen verwerken. Daar komt bij dat die rapporten altijd al erg kritisch zijn”. En dat is maar goed ook, aldus De Jager.

De Commissie maakt zich ook zorgen over de verkiezingen in september. Dan zijn de extra bezuinigingen nog lang niet allemaal doorgevoerd, en daarom zouden de verkiezingen „een substantieel risico” vormen. De Jager deed dat gisteren af met een kwinkslag. „Ze hebben zeker het debat van dinsdag gevolgd.” In dat begrotingsdebat verklaarde onder meer de VVD het Lenteakkoord na de verkiezingen te willen aanpassen.

Vooral rond de woningmarkt komt de Commissie met een hard oordeel. De hervormingen zijn een stap in de goede richting, maar „schieten veel te kort” om de problemen van dit moment aan te pakken. Wat Rehn betreft wordt de aftrek van hypotheekrente geleidelijk afgeschaft. De Jager vindt de voorgestelde hervormingen wel voldoende. Elke nieuwe huizenbezitter wordt verplicht om jaarlijks een beetje af te lossen, tophypotheken behoren tot het verleden en de huren stijgen voor de mensen die het kunnen betalen. „Meer is nu niet nodig. Zeker voor een demissionair kabinet doen we heel veel. Jarenlang is er niets aan de hypotheekrenteaftrek gedaan, nu gebeurt het wel”, zei De Jager. Als minister van Financiën maakt hij deel uit van een kabinet dat bij zijn aantreden nadrukkelijk aankondigde niets aan de renteaftrek te zullen doen. Ook rond arbeid, pensioenen en innovatie komt de Commissie met stevige aanbevelingen die verder gaan dan wat in Nederland vooralsnog politiek mogelijk lijkt te zijn. De Jager trok er gisteren een positieve conclusie uit. „Op elk gebied dat de Commissie noemt, zijn wij nu bezig met hervormingen. Dat is in al die jaren nooit eerder gebeurd.”

    • Erik van der Walle