In beeld

De grootste vuilnisbelt van Latijns-Amerika gaat dicht

Met een omvang van 1,3 miljoen vierkante meter, en een top van 60 meter, is Jardim Gramacho in Rio de Janeiro de grootste vuilnisbelt van Latijns-Amerika. Morgen, drie weken voor het begin van de conferentie Rio+20 over duurzame ontwikkeling, gaat de afvalstortplaats dicht. De stad wil laten zien dat zij een duurzaam milieubeleid nastreeft. Zo’n 1.400 mensen leven nu nog van de afvalberg. Wat zij straks gaan doen, is onduidelijk.
Twee paarden eten van het afval op de vuilnisbelt.
AFP / Christophe Simon
Een afvalraper struint door het afval. Zo’n 1.400 mensen leven nu nog van de afvalberg. Wat zij straks gaan doen, is onduidelijk.
AFP / Christophe Simon
Een afvalraper draagt een zak met recyclebaar materiaal.
AFP / Christophe Simon
'Catadores', zo worden de afvalrapers genoemd. De sluiting van de afvalberg is meerdere malen uitgesteld maar is morgen echt een feit.
AFP / Christophe Simon
Sinds de opening van Jardim Gramacho in 1978 werd het vuilnis van Rio en vier andere steden er gedumpt. Explosies van methaangas als gevolg van de ontbinding van organisch afval waren er heel gewoon.
AFP / Christophe Simon
Kinderen spelen op de grootste vuilnisbelt van Rio en Latijns-Amerika.
Xinhua / Weng Xinyang
Sinds een paar jaar heeft Brazilië een wet die voorziet in de sluiting van alle ouderwetse vuilnisbelten in het land, waar afval gestort wordt zonder het tevoren te scheiden en waar verwerking minimaal is. Gemeentes moeten nu zelf zorgen voor het ophalen en verwerken van gescheiden afval.
AFP / Christophe Simon
Een paard staat in de troep op Jardim Gramacho.
AFP / Christophe Simon
Sinds de opening van Jardim Gramacho in 1978 werd het vuilnis van Rio en vier andere steden er gedumpt.
Xinhua / Weng Xinyang
Een man verbrandt elektrische kabels op de vuilnisbelt.
Xinhua / Weng Xinyang
In Rio wordt van de dagelijkse 8.403 ton vuilnis slechts 3 procent gescheiden voor hergebruik. In de Europese hoofdsteden ligt dat percentage gemiddeld rond 40 procent.
AFP / Christophe Simon