De drie beste theatervoorstellingen Hoogtepunten Holland Festival

Keuze van onze critici. Het Holland Festival vindt plaats van 1 t/m 28 juni in Amsterdam. Inlichtingen en reserveringen op hollandfestival.nl

Detroit Dealers Foto Gerbrand Burger

Detroit Dealers

van Wunderbaum.

Hoera, het Holland Festival vernieuwt! Eindelijk erkenning voor jong theater van eigen bodem. Acteur Walter Bart vertelt in Detroit Dealers het verhaal van zijn grootvader, autohandelaar Arie Bart. Die ging in de jaren vijftig op zakenreis naar General Motors in Detroit, en ontmoette daar een Amerikaanse soulzangeres, met wie een bijzondere band ontstond. Een muziektheatervoorstelling over de Amerikaanse droom en de auto als sekssymbool. Detroit Dealers speelt op locatie in Automobielbedrijf Van Vloten.

15 t/m 21 juni

C(H)OEURS

van Alain Platel, Les Ballets C de la B.

Vocaal spektakel over de schoonheid en het gevaar van massamanifestaties. Een uitzinnig stadion, een collectief ontroerd concertpubliek, een stille tocht, en zelfs een spreekkoor bij het voetbal: massale eensgezindheid kan overweldigend en aangrijpend zijn. Componisten als Wagner en Verdi maakten van dat effect gretig gebruik. Maar daarin schuilt ook een gevaar, getuige de aantrekkingskracht van bijvoorbeeld massale nazibijeenkomsten. Met tien dansers en een operakoor van 150 man onderzoekt choreograaf Platel de „gevaarlijke schoonheid” van de massa, en brengt zijn publiek in een immer verdachte vervoering. Het Madrileense operapubliek was ontzet; benieuwd hoe de voorstelling hier valt.

1 t/m 4 juni, Koninklijk Theater Carré.

Macbeth

bij Toneelgroep Amsterdam.

De eerste regie van Johan Simons bij het Nederlands toneel sinds zijn vertrek naar München is op zichzelf al een happening. En Simons regisseert, met het beste spelersensemble van het land, dan ook nog eens de spannendste, griezeligste en meest bloeddorstige Shakespeare: Macbeth (1603). Simons ziet zijn bloeddorst als het gevolg van een oorlogstrauma. Macbeth als Vietnam-veteraan, of recenter: getraumatiseerd teruggekeerd uit Afghanistan of Irak. De titelrol zou wel eens de kroon kunnen worden op de carrière van Fedja van Huêt.

7 t/m 16 juni, Stadsschouwburg Amsterdam.

Keuze van recensent Herien Wensink