Coach gaat voor zekerheid en keert terug naar de basis

Het Nederlands elftal krijgt steeds meer de contouren van het WK-team van 2010. Het grote verschil met toen is de vorm van spelmaker Wesley Sneijder. Hij overtuigde ook gisteravond niet.

Bert van Marwijk is niet het type bondscoach dat zich veel aantrekt van de publieke opinie. Het verbaasde dan ook allerminst dat hij gisteren in de oefeninterland tegen Slowakije grotendeels terugviel op zijn basiselftal van het WK in 2010. De ‘voetballer’ Robin van Persie kreeg in de spits opnieuw de voorkeur boven ‘afmaker’ Huntelaar. Het oefenduel leverde weliswaar een 2-0 overwinning op, maar van een sprankelend Oranje was gisteravond in de Kuip geen sprake.

Het Nederlands elftal was na nederlagen tegen ploegen als Zweden, Duitsland, Bayern München en Bulgarije vooral op zoek naar zichzelf. De bravoure die Oranje tijdens het WK in Zuid-Afrika had uitgestraald was verdwenen. In aanloop naar het EK doemden tal van onzekerheden op. Hoe wordt de wankele defensie het beste ondersteund? Hoe krijgt Oranje diepgang aan de zijkanten? En wie moet er in de spits staan?

Van Marwijk deed de afgelopen tijd tal van experimenten, maar valt vlak voor het eindtoernooi in Polen en Oekraïne terug op zijn vertrouwde concept. De controleurs Mark van Bommel en Nigel de Jong zijn in de ogen van de bondscoach onmisbare middenvelders voor de verdediging, waarin de geblesseerde Joris Mathijsen waarschijnlijk op tijd terug zal zijn voor het eerste groepsduel tegen Denemarken.

In vergelijking met het WK zal in de verdediging alleen op de linksbackpositie een andere speler staan dan de afgezwaaide Giovanni van Bronckhorst. Gelegenheidsverdediger Stijn Schaars kreeg daar gisteren de voorkeur boven de onervaren Jetro Willems. Schaars en Willems zijn geen complete verdedigers. Routinier Wilfred Bouma, die gisteren na een botsing ter controle naar het ziekenhuis ging, is geen alternatief.

In de voorste linie is de door Van Marwijk zo geliefde Ibrahim Afellay zijn voormalige oogappel Dirk Kuijt voorbijgestreefd. De bondscoach denkt nog weleens met vertwijfeling terug aan de WK-finale waarin Kuijt één van zijn minste interlands speelde en de gretige Afellay helemaal niet in actie kwam. Afellay stond gisteren in de zevende minuut met een goede actie aan de basis van de openingstreffer. De bal werd door de Slowaak Kornel Salata vervolgens in eigen doel gegleden. Afellay was moegestreden, toen hij tien minuten voor tijd naar de kant werd gehaald voor Kuijt, maar hij lijkt zeker van een basisplaats.

Met Wesley Sneijder als spelmaker, Arjen Robben als aanvaller op de rechtervleugel en Van Persie in de punt van de aanval viel Van Marwijk terug op zijn favoriete voorste linie. Naast Huntelaar zat Rafael van der Vaart, zoals wel vaker, op de reservebank. Daarmee was het Nederlands elftal gisteravond een kopie van het elftal dat in 2010 de WK-finale haalde, maar die succesformule is op dit moment geen garantie voor een goed resultaat.

Het grootste verschil is de vorm van Sneijder. Op het WK was hij een messcherpe spelmaker die niet alleen veel steekballen gaf maar ook scoorde. Sneijder is nu geen schim van toen en moest gisteren met een enkelblessure afhaken. Van der Vaart scoorde als invaller voor Sneijder de 2-0, maar overtuigde ook niet.

Van Persie op de plek van Sneijder en Huntelaar als diepe spits: zou dat de ultieme oplossing kunnen zijn? De kans dat Van Marwijk dit probeert is niet groot. Hij laat zich door anderen nu eenmaal niet snel iets opdringen.