CGI biedt 2,1 miljard euro voor ICT-bedrijf Logica

ICT-dienstverlener CGI Group uit Canada heeft donderdag een bod van 2,1 miljard euro op het Brits-Nederlandse ICT-bedrijf Logica bevestigd. Het bestuur van Logica gaat akkoord met het bod en adviseert zijn aandeelhouders dit ook te doen. Zij krijgen bij de overname 105 pence (1,31 euro) cash per aandeel. Dat is een premie van 60 procent op de slotkoers van gisteren.

Het bod wordt gedaan door CGI Holdings Europe, een dochteronderneming van CGI Group. CGI wil met de overname haar aanwezigheid in met name Europa vergroten. In september moet de overname een feit zijn. Binnen 28 dagen wil CGI de aandeelhouders verder over de details informeren. De waarde van CGI Group wordt geschat op 5,28 miljard dollar (4,25 miljard euro).

Op de Britse en Nederlandse beurzen werd zeer positief gereageerd op het nieuws. Het aandeel Logica stond donderdagochtend op het Damrak op 1,34 euro, 62 procent hoger. Het aandeel steeg donderdagochtend in Londen aanvankelijk met 64 procent.

De op handen zijnde overname volgt na moeizame jaren voor Logica. Afgelopen december gaf het bedrijf een winstwaarschuwing af en kondigde het aan 1.300 banen te gaan schrappen in Nederland, Groot-Brittannië, België en Zweden. Vorig jaar daalde de operationele winst van Logica met 11 procent. Vooral in de financiële sector en de telecomsector gaan de zaken slecht. Ook in de jaren ervoor werd al meermalen een reorganisatie doorgevoerd.

De beoogde overname van Logica komt niet helemaal onverwacht. De gehele markt voor ICT-dienstverleners staat al geruime tijd onder druk. Door de economische crisis hebben bedrijven en overheden hard gesneden in hun ICT-uitgaven. De contracten die liepen werden opnieuw onderhandeld, de tarieven van gedetacheerde IT’ers gingen sterk omlaag en het aantal ‘bankzitters’ steeg. Daarnaast schakelen bedrijven over naar standaard webdiensten die ze op maat kunnen inzetten – vaak goedkoper dan een eigen IT-oplossing die op maat gemaakt moet worden.

Brancheorganisatie ICT Office verwacht dat consultancy (advies), onderhoud en dienstverlening in Nederland in 2012 opnieuw dalen. Dat de totale ICT-omzet. zo’n 30 miljard, nog licht groeit met 0,6 procent is te danken aan de groeiende vraag naar ‘apps’ voor tablets en smartphones die nu ook in het bedrijfsleven gebruikt worden. De Nederlandse ICT-sector werd verhoudingsgewijs extra hard getroffen omdat dit land een relatief grote financiële sector heeft die door de bankencrisis amper meer investeert. Vandaar dat Logica’s omzet in de Benelux het bedrijfsresultaat naar beneden haalt. Ook KPN heeft bijvoorbeeld nog nauwelijks kunnen profiteren van de overname van Getronics in 2007: die drukt al jaren op de omzet dankzij langdurige reorganisaties. Hetzelfde geldt voor Ordina, een andere IT-dienstverlener die op de nominatie staat om te worden overgenomen in de voortdurende consolidatieslag.