CDA wil alcoholverbod voor minderjarigen, verkoop vanaf 18 jaar

Het CDA wil dat de minimumleeftijd voor alcoholverkoop van 16 naar 18 jaar gaat. Op die manier moet een einde komen aan de groeiende groep comazuipers onder jongeren. De maatregel staat in het nieuwe verkiezingsprogramma van de partij, bevestigt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma berichtgeving in De Telegraaf.

“Ik ben me rot geschrokken. Tegenwoordig raken er twee minderjarigen per dag in coma door drank. Ouders vragen mij om duidelijkheid, want nu proberen ze thuis streng te zijn maar laat de overheid toe dat jongeren onder de 18 alcohol kopen.” - lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma.

Nu mogen jongeren vanaf hun 16e licht alcoholische dranken als bier en wijn kopen. Voor sterke drank geldt al een minimumleeftijd van 18 jaar.

Vorig jaar pleitten de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, al voor een dergelijke maatregel bij minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Zij wilde daar toen echter niet aan.