CDA schrikt van comazuipen en wil nu alcoholverbod voor 18-

Het CDA wil de verkoop van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar verbieden. Dat staat in het verkiezingsprogramma dat het CDA morgen presenteert. Met de maatregel hoopt de partij een halt toe te roepen aan de stijging van het aantal jonge ‘comazuipers’.

In 2008 waren er 337 minderjarigen die met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandden. In 2011 ging het om 762 jongeren, zo werd in april bekend. Hun gemiddelde leeftijd lag net iets boven de vijftien. Van Haersma Buma is zich „rot geschrokken” om die recente cijfers, zegt hij vandaag in een interview in De Telegraaf. Volgens de CDA-fractieleider is het drankgebruik onder jongeren een „maatschappelijk probleem”.

Vorige week heeft de Eerste Kamer de nieuwe Drank- en Horecawet goedgekeurd. Die wet, die op 1 januari 2013 ingaat, stelt zestien jaar als leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol. Een parlementaire meerderheid voor het verhogen van die leeftijdsgrens ontbrak. Ook de senaatsfractie van het CDA was vorige week tegen de verhoging die de partij nu bepleit.

Vorige week woensdag zei CDA-senator Anne Flierman nog over de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol: „Regelmatig is hier gesuggereerd om die naar achttien jaar op te trekken, ook vandaag. Dat klinkt sympathiek, maar is dat op dit moment een realistische ambitie?” Volgens senator Flierman was de handhaving van de leeftijdsgrens van zestien al „problematisch” genoeg. Dat zou dan zeker opgaan voor een hogere grens, aldus de senator. „Ik kan mij nog niet zo heel goed voorstellen hoe wij zo’n verbod daadwerkelijk gaan handhaven bij de huidige cultuur en levenswijze van de jeugd van achttien jaar.”

Het CDA denkt er in de aanloop van de verkiezingen anders over. Van Haersma Buma was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. Op Radio 1 zei hij dat het hem niet ging om de timing van zijn voornemen, maar om „de ernst van het probleem” van jeugdig drankmisbruik. Door de CDA-steun voor een leeftijdsgrens van achttien is in de Tweede Kamer een meerderheid nabij.

Alcohol en jongeren: pagina 8-9