Canadese bedrijfsgroep biedt ruim twee miljard voor Logica

De Canadese CGI Group inc. heeft een overnamebod gedaan op het Brits-Nederlandse ict-bedrijf Logica van 2,1 miljard dollar. Dat melden de partijen vanochtend aan persbureau Dow Jones.

Volgens CGI krijgen aandeelhouders van Logica omgerekend 1,35 euro per aandeel aangeboden, een premie van bijna zestig procent boven de slotkoers van gisteren: 0.85 euro. De overnamesom is ruim zes keer de winst van Logica over 2011.

Een woordvoerder van Logica liet weten dat het management het bod steunt, en de overname als een logische stap ziet gezien de grote onzekerheid op de Europese markten. CGI is een in Montreal gevestigde IT-dienstverlener. De overname zal voor een deel gefinancierd worden door de uitgifte van nieuwe aandelen van de Canadese bedrijfsgroep.

Logica staat al sinds vorig jaar onder druk. In december kondigde het bedrijf een reorganisatie aan waarbij 1750 banen moesten verdwijnen. Bovendien moets Logica eenmalig 46 miljoen euro afschrijven omdat de opbrengsten uit langlopende contracten tegenvielen.

Jorg Leijten, economieredacteur voor NRC Handelsblad verklaart de langdurige zorgen van het bedrijf als vogt:

De omzet in de Benelux, met name in Nederland, is al langer een zorgenkind. Terwijl uit de recentste kwartaalcijfers bleek dat Frankrijk, Noord-Europa en Groot-Brittannië profiteren van een toenemende belangstelling voor outsourcing, verdiende Logica Benelux het afgelopen kwartaal drie procent minder ten opzichte van dezelfde periode in 2010. De belangrijkste reden daarvoor is een teruglopend aantal ICT-opdrachten als gevolg van bezuinigingen bij de overheid. Datzelfde geldt voor de financiële sector, doorgaans goed voor een groot aantal ICT-projecten maar nu minder bereid te investeren in automatisering.