Brussel wil Spanje jaar respijt geven

Europese landen kregen gisteren rapportcijfers voor hun economische plannen.

De Europese Commissie heeft Spanje, na Griekenland het nieuwe front van de eurocrisis, gisteren een reddingsboei toegeworpen. ‘Begrotingstsaar’ Olli Rehn verklaarde bereid te zijn om het land, waar een bankencrisis dreigt, een jaar extra te geven om zijn begrotingstekort omlaag te brengen. De Finse eurocommissaris, die gisteren economische rapportcijfers gaf aan alle lidstaten van de Europese Unie, geeft Spanje twee maanden om een „een goed tweejarig begrotingsplan” op te stellen.

Het respijt dat Spanje lijkt te krijgen, kon de zorgen van investeerders gisteren niet wegnemen. Financiële markten in Europa eindigden in mineur. Al weken is er paniek over de Spaanse bankensector. De vierde bank van het land, Bankia, heeft 19 miljard euro staatssteun nodig om overeind te blijven. In betere tijden had Madrid dit geld op de obligatiemarkten kunnen lenen, maar daar is het nu te duur uit.

Volgens Rehn is er geen reden om Italië ook respijt te geven, aangezien de economie van dat land, anders dan die van Spanje, volgend jaar naar verwachting weer zal groeien. Over de economische plannen van Frankrijk was de Europese Commissie kritisch. Volgens Brussel zal dat land de Europese norm van 3 procent begrotingstekort volgend jaar niet halen zonder extra bezuinigingen. Het plan van de nieuwe president François Hollande om Frankrijk met de stimulering van economische groei uit de crisis te leiden maakt nog weinig indruk.

Toch legde ook de Europese Commissie gisteren in de toelichting op zijn rapportcijfers, die voor Nederland overigens redelijk gunstig uitpakten, meer nadruk dan gewoonlijk op groei, en niet alleen op bezuinigingen en het terugdringen van begrotingstekorten. Bovendien verklaarde Brussel dat er voor de eurozone een zogenoemde bankenunie zou moeten komen, met een reddingsfonds dat door banken zelf wordt gespekt, zodat overheden niet langer voor faillissementen hoeven op te draaien. Duitsland voelt vooralsnog weinig voor zo’n grensoverschrijdende oplossing. „Ambitieuze stappen om financiële integratie te versnellen en te verdiepen zijn mogelijk nodig”, aldus het rapport van de Europese Commissie. „Al voor de crisis was duidelijk dat het EU-model van grensoverschrijdend bankieren niet stabiel is.” AP, Reuters