Vlaams auteur Bram Dehouck wint Gouden Strop 2012

Bram Dehouck met zijn Gouden Strop 2012/ Foto Gerlinde de Geus

Bram Dehouck heeft voor de tweede keer de Gouden Strop gewonnen. Dat is zojuist, tijdens de Avond van het Spannende Boek, bekend gemaakt. Zijn thriller Een zomer zonder slaap is daarmee verkozen tot beste spannende Nederlandstalige boek. Hij wint 10.000 euro.

De jury, onder leiding van NOS-presentator Rik van de Westelaken , stelde dat Dehouck ‘een prachtig boek [heeft] geschreven, een verademing:

‘Een compact en origineel verhaal, met een bloedstollende ontknoping. En door de zwarte humor in zijn werk, verfrist hij het genre van het spannende boek en is hij bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur.’

In het juryrapport staat een korte beschrijving van de strekking van Dehoucks thriller:

‘In Een zomer zonder slaap lezen we over de dramatische gevolgen van de komst van windmolens in het dorpje Blaashoek, een dorpje als uit films van regisseur Alex van Warmerdam. Dehouck portretteert de dorpsbewoners met een vaak vileine maar soms ook liefdevolle pen. De karakters zijn levensecht, hun lotgevallen hilarisch en ontroerend. En ook al is het boek nog zo grappig, vanaf de eerste zin weet de lezer dat deze mozaïekvertelling een tragische afloop kent: maar wat er zal gebeuren en hoe, blijft tot de laatste pagina’s een vraag. Dehouck schrijft kort en bondig. Met de juiste woorden op de juiste plaats heeft hij maar een paar pennenstreken nodig om tot de kern van zijn verhaal te komen.’

Een recensie van Een zomer zonder slaap kunt u hier lezen. U kunt direct het boek bestellen.

De eveneens Vlaamse auteur Kevin Valgaeren won de Schaduwprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut. Hij krijgt 1000 euro.

Genomineerd voor de Gouden Strop waren naast Dehouck de thrillers Volmaakte verdwijning van Derwent Christmas (Nieuw Amsterdam), Blauwe sneeuw van Nellie Mandel (Manteau), De vriend van Charles den Tex (De Geus) en De vuurwerkramp van Harmen Saliger van Peter de Zwaan (Cargo).
    • Roderick Nieuwenhuis