Bram Dehouck wint De Gouden Strop voor beste spannende boek

Met zijn boek Een zomer zonder slaap heeft de Vlaamse auteur Bram Dehouck De Gouden Strop gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandstalige thriller. Dat is vanavond bekengemaakt op de Avond van het Spannende Boek.

De jury noemt het ‘prachtig geschreven’ boek een verademing.

“En door de zwarte humor in zijn werk, verfrist hij het genre van het spannende boek en is hij bezig een unieke plaats te veroveren in de Nederlandstalige misdaadliteratuur.”

‘Trefzeker en grappig boek’

In NRC Handelsblad beschreef thrillerrecensent Robert Gooijer het boek, dat over een slapeloze slager gaat, als een trefzeker en grappig boek. Gooijer:

“Die windmolens – gek wordt Herman Bracke ervan. Zijn wanhoop, woede en slaapgebrek leiden tot een teruggang in kwaliteit van zijn in de wijde omtrek fameuze zomerpaté.

Deze onwaarschijnlijke aanleiding zet een net zo onwaarschijnlijke kettingreactie in gang die in het dorpje Blaashoek tot bloedvergieten leidt. Onwaarschijnlijk in de goede zin des woords: Dehouck zet een beperkt verhaal op, met kleine menselijkheden en locaties, en toont zich in die beperking een meester van originaliteit en verrassing. Als je dit jaar slechts één thriller weggrist van de boekentafels op Schiphol, laat het dan dit trefzekere en grappige boek over excessen zijn.”

Dehouck krijgt een cheque van tienduizend euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel. Met het boek De minzame moordenaar won de Vlaming de prijs twee jaar geleden ook al eens.

Overige genomineerden

Dit waren de overige genomineerden:

De Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut ging dit jaar naar de Vlaamse Kevin Valgaeren voor zijn De Ziener. Aan deze prijs is een bedrag van duizend euro en een zeefdruk van Dick Bruna verbonden.