Bouterse geweerd bij conferentie

De Surinaamse president Bouterse is niet welkom bij een grote conferentie eind dit jaar in Paramaribo van Europarlementariërs en parlementsleden uit de ACP-landen (Afrika, Caraïben, Pacific).

Dat bleek gisteren op een zelfde conferentie in Denemarken waar werd gestemd over het Europese voorstel de bijeenkomst te verplaatsen, uit protest tegen de amnestiewet voor verdachten van de Decembermoorden, onder wie Bouterse. De parlementariërs uit de ACP-landen stemden tegen verplaatsing. Volgens VVD’er Manders, die dit namens het Europarlement had voorgesteld, is nu afgesproken dat Bouterse niet welkom is. Een ontmoeting zou volgens de Duitse christen-democraat Gahler als respect kunnen worden gezien: „Wij vinden dat Bouterse, veroordeeld drugshandelaar en moordverdachte, dat niet verdient.”

De relatie tussen de EU en Suriname is verder verslechterd als gevolg van hun ‘politieke dialoog’ die gisteren in Paramaribo plaatsvond. De EU had hierom gevraagd uit bezorgdheid over de recente amnestiewet. De Surinaamse minister Lackin (Buitenlandse Zaken) zei zich „voor de gek gehouden” te voelen door de persverklaring die de EU-delegatie na afloop uitgaf. Hierin wordt Suriname opgeroepen de amnestiewet, die een eind wil maken aan het Decembermoordenproces, te herzien en „internationale verplichtingen” over mensenrechtenschendingen na te komen. Volgens de EU mag het Surinaamse plan voor een waarheidscommissie niet worden gebruikt om het Decembermoordenproces te stoppen. „De EU dringt er bij Suriname sterk op aan de juridische procedures rond de Decembermoorden tot hun voltooiing te laten komen.” Minister Lackin kondigde volgens Starnieuws een diplomatiek protest aan.