Beleggers hedgefondsen moeten koers verleggen

Een hedgefonds is een beleggingsfonds dat financiële risico’s afdekt (‘hedgen’). Hedgefondsen beleggen met geleend geld (hefboomwerking) en maken veelvuldige gebruik van zogenoemde afgeleide produkten (derivaten).

Er zijn fondsen die beleggen in deze hedgefondsen, de zogenoemde hedge funds of funds – als ze niet zouden bestaan, zouden ze dan worden uitgevonden? Na in 2008 veel waarde te hebben verloren, is de funds of fundssector in zwaar weer terechtgekomen, ook al is de bredere hedgefondssector redelijk gegroeid, met een gestage opbrengst voor beleggers in de laatste vier kwartalen. Nu is Arpad Bussons EIM Group, een van de bekendste namen uit dit circuit, volgens de Financial Times op zoek naar een overnamegegadigde. Er zijn duidelijk veranderingen op til. Man Group heeft deze maand concurrent FRM gekocht, zonder betaling vooraf.

Er is een tijd geweest dat beleggers hulp wilden bij het kiezen van hedgefondsen en bij het diversifiëren van hun risico’s, en dat heeft vervolgens de vraag naar hedge funds of funds gevoed. Maar beleggers in hedgefondsen zijn tegenwoordig beter geïnformeerd dan voorheen en grote, door de wol geverfde institutionele managers hebben geen behoefte aan tussenpersonen.

Bovendien is de funds of funds-structuur er niet in geslaagd het Madoff-schandaal te verijdelen en heeft de diversificatie zich niet vertaald in betere rendementen. Vorig jaar heeft het gemiddelde fund of fund een verlies geleden van 5,72 procent, tegen een verlies voor het gemiddelde hedgefonds van 5,25 procent, aldus onderzoeksbureau HFR. Het is lastig een managementvergoeding van 1 procent en een prestatiebeloning van 10 procent te rechtvaardigen voor zulke middelmatige rendementen.

De overname door Man van FRM duidt op iets wat een gedeeltelijke oplossing zou kunnen zijn. Door consolidatie kunnen managers de kosten over een grotere basis verspreiden, en betere vergoedingen en liquiditeitsvoorwaarden bedingen bij de onderliggende fondsen.

Firma’s veranderen en bieden hun cliënten adviezen en dienstverlening die verder gaat dan het traditionele beleggen, zoals hulpverlening bij het in de gaten houden van de risico’s. Zij kunnen hun klanten ook helpen nieuwe managers te zoeken of in nichesectoren te beleggen.

Groot of klein, hedge funds of funds zullen betere waar voor hun geld moeten gaan leveren. De gemiddelde jaarlijkse kosten zijn gedaald van 1,44 procent en 11,54 procent in 2010 naar 1,33 procent en 9,64 procent nu, aldus onderzoeksbureau Preqin. Nieuwe fondsen worden dikwijls opgezet met veel lagere vergoedingen. Fondsen die beleggen in hedgefondsen zullen niet verdwijnen, maar een kleiner, minder lucratief deel van de sector gaan uitmaken.

vertaling Menno Grootveld