Agendia vindt nieuwe financiering: 50 miljoen

Een jaar geleden werd een geplande beursgang te elfder ure afgeblazen. Vanochtend maakte biotechbedrijf Agendia bekend een alternatieve financiering van 50 miljoen euro te hebben gevonden, bij bestaande (private) aandeelhouders en nieuwe investeerders. Dat is 25 miljoen minder dan men bij de beoogde beursgang in juni vorig jaar had willen ophalen, maar het is volgens een woordvoerder van het Amsterdamse bedrijf „voldoende om onze plannen te realiseren”.

Agendia bestaat sinds 2003 en komt voort uit het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en het Nederlands Kanker Instituut. Het bedrijf heeft enkele diagnosetesten ontwikkeld die kankerpatiënten sneller richting de juiste behandelmethode kunnen sturen. Het bedrijf is tot nu toe vooral gespecialiseerd in testen voor borstkanker, waaronder de zogeheten Mamaprint. Binnenkort komt daar een nieuwe testmethode voor darmkanker bij.

De nu opgehaalde 50 miljoen euro is voor de helft afkomstig van bestaande aandeelhouders, waaronder de ING, investeringsmaatschappij Gilde en de families Van Herk en Blokker en de Belgische familie Colruyt. Nieuw is het Zwitserse farmaconcern Debiopharm.

De investeerders hebben voor 9,5 miljoen euro gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘Groeifaciliteit’ van van het ministerie van Economische Zaken en Innovatie. Dat biedt garantie op de inleg. Bij rendement op de investering dienen de beleggers een deel aan het ministerie af te dragen.

Agendia is nog altijd zwijgzaam over zijn financiële prestaties. Voor de beursgang wilde men alleen zeggen dat de omzet in 2010 4,5 miljoen euro was. Het leed toen een verlies van 16 miljoen. Nu zegt een woordvoerder dat de omzet in het afgelopen eerste kwartaal „verdubbeld” is ten opzichte van vorig jaar. Eind 2013 hoopt het, met behulp van het bestaande investeringsprogramma, uit de verliezen te zijn.