Agenda theater

Ik wil mijn geld terug

Een lange stadsbus met de tekst Ik wil mijn geld terug erop, rijdt deze zomer langs de festivals en stopt op Oerol. In die bus een voorstelling van De Veenfabriek over boze bellers van een radioshow die hun woede botvieren op bankiers, over de crisis. In het midden van de bus zitten zeven muzikanten, vijf van het Asko|Schönberg Ensemble en twee van de Veenfabriek. Vertrouwde klassieke miniatuurtjes wisselen ze onwennig af met covers van pophits en jingles.

t/m 24 juni op locatie in Utrecht, Amsterdam, Leiden en Terschelling. www.veenfabriek.nl

Hoer

Kortweg Hoer heet de nieuwste voorstelling van Nieuw West, geschreven door Rob de Graaf. Acteurs Cas Enklaar en Vincent Rietveld verkleden zich tot jonge, meisjesachtige ballerina’s en laten prachtig zien hoe jeugd en dromen samenvallen. Maar dan slaat de rauwe realiteit toe en transformeren de balletmeisjes tot raamhoeren, noodgedwongen. Hoer is een schitterend en hard stuk vol anti-romantiek.

Tournee t/m 13 september. www.nieuwwest.nl

Vis-a-vis

„Bij jou krijgt alles een tweede kans, behalve je bloedeigen zoon,” zegt de jonge man tegen zijn vader. Die vader is beheerder van een stortplaats voor groot afval, dat ter plekke wordt gerecycled. Theatergroep Vis à Vis heeft aan een rafelrand van Almere zo’n milieustraat nagebouwd, inclusief een enorm platform met kokers en liften, waarin de afgedankte huisraad wordt gescheiden en verwerkt. Al in de openingsscène komen er drie auto’s tegelijk bij dit imponerende decor aanstuiven. Aan een bouwkraan wordt een een stapelbed op het terrein gezet. Er zijn ontploffingen en ontbrandingen en er is een gangenstelsel waardoor de acteurs plots verdwijnen en op onverwachte plekken weer tevoorschijn komen.

Narciss

Boos, bitter, gepijnigd en wanhopig: in de monoloog Narciss over een foute grootvader zet actrice Kathenka Woudenberg de emoties heftig aan. Haar openingswoorden gaan over een aanvankelijk naamloze man die wel duizend keer de Hitler-groet heeft gebracht. Deze man is de grootvader van de actrice. Onmiskenbaar ligt aan Narciss een persoonlijk drama ten grondslag. De voorstelling heeft functie van een catharsis: de actrice wil bevrijd worden van haar eigen spookbeelden. In het slotbeeld staat Woudenberg op vanachter haar tafel en brengt de Hitler-groet. De betekent veel, vooral dat de de toneelspelende dochter zich nooit zal kunnen bevrijden van de loden last van haar familie. Het perspectief van Narciss is extreem somber.

t/m 31 mei. Bellevue, Amsterdam. www.lunchtheater.nl

Op komst: De nieuwe man

De muziektheatervoorstelling De nieuwe man, naar het gelijknamige boek van Thomas Rosenboom, gaat 1 juni in première in het weidse Groninger land van Appingedam . De voorstelling gaat over een scheepsbouwer aan het begin van de vorige eeuw, die zijn werf en zijn familie door moeilijke tijden probeert te loodsen.

1 juni t/m 16 juni. Appingedam. www.denieuweman.com