Agenda muziek

Madame Butterfly

Als Opera Zuid één ding kan dan is het tonen hoe weinig er nodig is voor een meeslepende opera. Minimalistisch is het decor waarin de 15-jarige geisha Butterfly ‘trouwt’ met de Amerikaanse marinier Pinkerton. Voor hem betekent het een avondje legaal de liefde bedrijven, voor haar een nieuw leven. Ook vocaal is deze productie zeer geslaagd. Niet alleen de krachtige Moon is vervoerend in ernst en liefde, ook Adriano Graziani (Pinkerton) is een vondst met zijn licht, kleurrijk geluid. Het Brabants Orkest speelt niet overal spatgelijk, maar dirigent Bollon vlamt, sleept mee en weet hoe je sensualiteit tovert. Butterfly is een tearjerker, en wel een zeer effectieve als een productie zodanig klopt. Het slotbeeld, een klaterende stortbui van rijstkorrels die voordien sensualiteit symboliseerden, is onvergetelijk.

Tournee t/m 5 mei. www.operazuid.nl.

Orfeo ed Euridice

De Utrechtse Spelen toont dit jaar weer zijn bejubelde Orfeo ed Euridice in de vijver van Paleis Soestdijk. In Glucks Orfeo ed Euridice verbindt regisseur Jos Thie de eeuwige Griekse mythe met het Nederlandse recente verleden en het heden. Als Orfeus’ bruid Euridice sterft, komt uit het paleis Amor te hulp. Het is koningin Juliana, de liefdevolle moederlijke goedheid zelve, een rol van sopraan Ilse van de Kastelen, mèt vlinderbril. Ze fietst over het water van de onderwereld en brengt Euridice weer tot leven. „Triomf!”, zingt het koor. Vuurwerk. Rond de paleisvijver staan alle prominente Oranjekoppels, van Willem III en Emma tot en met Willem-Alexander en Máxima.

t/m 30 juni. Paleis Soestdijk. www.deutrechtsespelen.nl

Jazz in Paradiso

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw nodigt ditmaal Eric Vloeimans uit als hoofdgast van het eendaags festival Jazz in Paradiso. Er is een educatief middag programma waarin jonge jazzmuzikanten workshops kunnen volgen. Daarna volgt het avondconcert van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw met onder meer trompettist Eric Vloeimans en het duo Twogether met Simon Oslender en Jerome Cardynaals, de winnaars van het Prinses Christina Concours 2010.

3 juni. Paradiso, Amsterdam. www.paradiso.nl

Elvis Costello

De enige stem met ingebouwde badkamerecho; een stem die binnen één lettergreep van emotie kan wisselen; de stem die in de loop van de jaren alleen maar dieper is geworden. De zang van Elvis Costello (57), in de jaren zeventig soms verguisd om zijn cynische dictie, heeft zich tot uitersten ontwikkeld: veel hardvochtiger dan Costello kan het niet worden – veel zoetsappiger ook niet.

7 juni, 20 uur. Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven. www.muziekgebouweindhoven.nl

PopHotSpot

Festival op Grote Markt van den Haag. Met onder meer de Afrobeatformatie Jungle By Night, rockband MOKE en de singer-songwriter Bertolf.

17 mei t/m 3 juni. Grote Markt, Den Haag. www.pophotspot.nl