Agenda internationaal

Design festival Berlijn

Tijdens de tiende verjaardag van het DMY International Design Festival in Berlijn lanceren meer dan zevenhonderd ontwerpers, bedrijven en universiteiten uit dertig verschillende landen hun nieuwe ontwerpen en onderzoek. Verder zijn er symposia, workshops en openen meer dan vijftig design studio’s en ateliers hun deuren tijdens de ‘Nachtschicht - Lange Nacht der Designstudios’. Daar is veel design te zien natuurlijk, maar er klinkt ook muziek.

6 t/m 10 juni. Berlijn, Duitsland. www.dmy-berlin.com

Wim Delvoye

Museum Het Louvre in Parijs heeft de Belgische kunstenaar Wim Delvoye gevraagd om voor diverse plekken in het museum sculpturen te maken.

Dat bekent ook dat hij, in navolging van de Britse beeldhouwer Tony Cragg, een nieuwe monumentale sculptuur mocht ontwerpen in de glazen piramide van het Louvre. Het resultaat is een acht meter hoge ‘gotische’ pijl.

31 mei t/m 17 sept. Louvre, Parijs. www.louvre.fr

Simon Starling

In het Augarten park in Wenen opent het Thyssen-Bornemisza Art Contemporary de tentoonstelling Reprototypes, Triangulations and Road Tests. Daar zijn kunstwerken te zien van de Engelse kunstenaar en Turner-prijswinnaar Simon Starling in samenwerking met de kunstenaarsgroep Superflex.

30 mei t/m 23 september. Thyssen-Bornemisza Art Contemporary, Wenen. www.tba21.org

Jeremy Deller

Het Brusselse kunstencentrum Wiels toont met de tentoonstelling Joy in People werk van de Engelse kunstenaar Jeremy Deller. Met een antropologische en etnografische kijkt Deller naar de Westerse en dan vooral Britse samenleving. Daarbij staan mensen, hun gewoontes, symbolen en sociale rituelen centraal.

1 juni t/m 19 aug. Wiels, Brussel. www.wiels.org

Manifesta

De tweejaarlijkse tentoonstelling Manifesta wordt dit jaar gehouden in het Belgische Genk. Met werk van 35 internationale kunstenaars onder wie Max Ernst en Erik van Lieshout. Nieuw dit jaar is de nadruk op de historie van de locatie. Zo is er een expositie over de sociale en maatschappelijke impact van het mijnverleden in Limburg.

2 juni t/m 30 september. Genk, België. www.manifesta9.org