Agenda film

Our Idiot Brother

Our Idiot Brother plaatst de oude hippiewaarden van de onverbeterlijke positivo Ned tegenover de 21ste eeuwse New Age waarin vooral heel veel moet. Je moet gelukkig zijn, je moet herboren worden, je moet openstaan, et cetera.

Maar veel mag niet: zo mag het zoontje van een van Neds zussen niet op karate. Manchild Ned zet daar echte vrijheid-blijheid tegenover. De innemende acteur Paul Rudd speelt hem zeer ontwapenend. Eerst lach je hem uit, dan zie je hoe wijs hij eigenlijk is.

Moonrise Kingdom

Het is 1965, de zomer dat de twaalfjarige Sam en Suzy besluiten samen van huis weg te lopen. Ze zijn verliefd. Zoals dat gaat als je twaalf bent. Onpraktisch, onschuldig en onwetend. Zij neemt al haar lievelingsboeken mee. Hij z’n kampeerspullen.

En voor je het weet zit iedereen achter ze aan. de plaatselijke padvinderij, de lokale sheriff, de kinderbescherming (Tilda Swinton) en de doodongeruste ouders van Suzy (gespeeld door Bill Murray en Frances McDormand). Een storm dient zich aan. Calamiteiten volgen elkaar op.

The Invader

The Invader is de eerste lange speelfilm van de Belgische kunstenaar en kortfilmmaker Nicolas Provost (1969).

Als ‘invader’ Amadou na een hallucinogene, bijna sciencefictionachtige reis in Brussel arriveert, laten Provost en cameraman Frank van der Eeden (hulde!) ons een weinig geziene onderwereld zien.

Een wereld van zetbazen en schimmige vastgoedtransacties, van een welvaart die gebouwd is met het menselijke cement van immigranten waar de maatschappij liever niet naar kijkt. Maar Amadou is een overlever die zich weigert neer te leggen bij de regels en ongeschreven wetten die er voor hem als vreemdeling gelden.

The Dictator.

Tegenwoordig is Sacha Baron Cohen beroemder dan zijn typetjes. En dat is er vast de reden voor dat hij met The Dictator een andere weg is ingeslagen. The Dictator is een echte speelfilm waarin Baron Cohen de overduidelijk fictieve dictator Aladeen van het verzonnen Afrikaanse oliestaatje Wadiya speelt. President-premier-admiraal-generaal Aladeen is het extract van Kim Jong-il, Saddam en Gadaffi: een megalomane, narcistische, oversekst glimlachende schurk die uit is op wereldheerschappij en het liefste met kernwapens speelt.

Oslo

Voordat dertiger Anders vanuit zijn afkickkliniek naar Oslo vertrekt voor een sollicitatiegesprek, doet hij een mislukte zelfmoordpoging. Een handeling die alles wat erna komt kleurt. Wil hij echt dood? Waarom?

In Oslo gaat hij langs bij vrienden en kennissen die hij al lange tijd niet heeft gezien.

Tussendoor zwerft hij door Oslo, voor hem een stad waar naast de vele mooie plekken ook pijnlijke herinneringen liggen. Door de gesprekken die hij voert, komt de toeschouwer langzaam meer te weten over Anders’ verleden als junkie. Maar vooral uit de reacties van zijn gesprekspartners blijkt het sombere thema van Joachim Triers tweede film, een verfilming van het boek Le feu follet.