Agenda diversen

Wilfried de Jong. Collumnist nrc.next. Rotterdam, 19-03-06 © Foto Merlin Daleman Merlin Daleman ©

De geest moet waaien

Het festival De geest moet waaien brengt een ode aan het gesproken woord. Zo is er een interview met schrijver Tom Lanoye, een masterclass van Esther Gerritsen en de uitreiking van de Johnny van Doornprijs aan Nico Dijkshoorn als grootste vernieuwer in de gesproken letteren. Verder met o.a. Tommy Wieringa, Wilfried de Jong, Maxim Hartman, P.F. Thomése en Vjeze Fur.

1 t/m 3 juni. Diverse locaties inArnhem. www.degeestmoetwaaien.nl

Afrikaander Foto Festival

Buiten op verschillende gevels en binnen op vier locaties vertellen bewoners en families uit de Rotterdamse Afrikaanderwijk hun persoonlijke geschiedenis aan de hand van foto’s. De beelden tonen belangrijke momenten in hun leven. Van de eerste schooldag tot een bezoek aan Mekka, van trouwen tot doodgaan.

1 juni t/m 14 juli. Afrikaanderwijk, Rotterdam. www.afrikaanderfotofestival.nl

Facing Forward

Na zes avonden over de toekomst, wordt tijdens deze laatste avond van Facing Forward de toekomst van de toekomst besproken. De avond, georganiseerd door Het Stedelijk Museum Amsterdam, is opgezet als een publieke denktank over de prangende vraag hoe we vooruit moeten kijken. Met o.a. Defne Ayas, Maria Barnas, Hassnae Bouazza en Maarten Doorman.

31 mei, 20.00 uur. Oude Lutherse Kerk, Amsterdam. www.facingforward.nl

Nieuw Nationalisme

Het huidige nationalisme is volgens ‘radicaal denker’ Willem Schinkel (socioloog Erasmus Universiteit) omgeven met clichés en wraaklustige sentimenten. In zijn nieuwe boek De nieuwe democratie, naar andere vormen van politiek pleit hij voor een herwaardering van het nationalisme. Op 4 juni gaat Schinkel hierover in gesprek met D66 Europarlementariër Marietje Schaake en politicoloog Jean Tillie.

4 juni, 20 uur. De Rode Hoed, Amsterdam. www.rodehoed.nl

Zomernachtcafé Nijmegen

Welke tekst is jou heilig? De eigenaar van een boekhandel is bijvoorbeeld gefascineerd door een kort verhaal van Tsjechov. Hoe werkt dat? Wat maakt dat een tekst je zó raakt dat hij voor jou heilig wordt? En wat doe je er eigenlijk mee in het dagelijks leven? Spinvis en andere heel verschillende gasten dragen hun eigen heilige tekst voor, en worden daarover kort geïnterviewd. Spinvis geeft bovendien een miniconcert.

2 juni, 20.30 uur Collegezalencomplex Radboud Universiteit Nijmegen. www.ru.nl