Agenda beeldende kunst

Rotterdam, 30-05-2012. Tentoonstelling "Sarkis Ballads" . Fietsen op 'n wolk, luisteren naar de walvissen. In de Onderzeebootloods op het voormalige RDM terrrein. (Sarkis op de fiets). Foto Leo van Velzen.
Rotterdam, 30-05-2012. Tentoonstelling "Sarkis Ballads" . Fietsen op 'n wolk, luisteren naar de walvissen. In de Onderzeebootloods op het voormalige RDM terrrein. (Sarkis op de fiets). Foto Leo van Velzen.

Onderzeebootloods

Museum Boijmans Van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam hebben dit keer de kunstenaar Sarkis gevraagd een installatie te maken in de Rotterdamse haven. Het resultaat is het ‘gesamtkunstwerk’ Ballads. Bezoekers kunnen door de installatie wandelen of een van de -met witte donsveertjes beplakte- fietsen nemen. Een carillon speelt intussen het muziekstuk Litany for the Whale van John Cage.

2 juni t/m 30 september, Onderzeebootloods, Rotterdam. www.onderzeebootloods.nl

XRF-techniek

Tentoonstelling in het Rembrandthuis over de de nieuwe X-Ray Fluorescence (XRF) techniek die gebruikt wordt om te detecteren wat er te zien is onder de verflaag van schilderen. Zo ontdekte Rembrandt-expert Ernst van de Wetering met deze techniek vorig jaar een onvoltooid zelfportret van Rembrandt. Dat schilderij is te zien op de tentoonstelling, evenals werken van Frans Hals, Jacob van Loo en Jan Breughel II. Foto’s tonen het resultaat van de XRF-techniek.

3 mei t/m 1 juli, Rembrandthuis, Amsterdam. www.rembrandthuis.nl

Door schildersogen

Met de tentoonstelling Door schildersogen wil Arti inzicht geven in wat er nu speelt in de Nederlandse schilderkunst. Er is werk te zien van 32 kunstenaars. Per deelnemer is één specifiek werk uitgekozen dat het oeuvre van de kunstenaar vertegenwoordigt, maar dat ook samen met de andere werken een spannend geheel oplevert.

2 juni t/m 1 juli. Arti, Amsterdam. www.arti.nl

Julian Germain

Voor de tentoonstelling The Future is Ours. Classroom Portraits 2004- 2012 nam fotograaf Julian Germain steeds even de plaats in van de leraar om zijn foto’s te maken. Hoe verschillend de omgeving van de klaslokalen ook is, het onderwerp is voor iedereen herkenbaar en roept herinneringen op aan de eigen jeugd, de klasgenoten van toen en de vraag wat er van hen is geworden.

2 juni t/m 2 september. Fotomuseum, Rotterdam. www.nederlandsfotomuseum.nl

Modetentoonstelling

Premsela, Nederlands instituut voor Design en Mode en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteren de modetentoonstelling Basic Instincts. Vijf toonaangevende modeontwerpers van dit moment tonen er hun werk: Oda Pausma, Monique van Heist, Klavers van Engelen, Anne de Grijff en Iris van Herpen.

2 juni t/m 29 juli. Eusebiuskerk, Arnhem. www.mmkarnhem.nl