Adviezen van vijf Lady's Macbeth

Vijf actrices die Lady Macbeth hebben gespeeld, geven hun visie op het stuk van Shakespeare, dat Johan Simons regisseert bij Toneelgroep Amsterdam.

Je wilt grootheid, maar mist het kwaad dat daarvoor nodig is. Ik zal moed in je oren gieten.” Met deze woorden vuurt Lady Macbeth haar man aan een koningsmoord te begaan in Shakespeares tragedie Macbeth (1603). De Lady verjaagt met haar „felle tong” alle twijfel van generaal Macbeth.

In de theatergeschiedenis staat de Lady te boek als het zwarte brein, de kwade geest achter de moord die Macbeth pleegt op koning Duncan van Schotland om de troon te veroveren. Zij is de ambitieuze, genadeloze vrouw die haar man ophitst. Een vals serpent? Of toch een liefdevolle vrouw die het beste met haar man voorheeft? Samen koning en koningin van Schotland worden, dat is haar droom.

Maar is de moord eenmaal gepleegd dan ontpopt Macbeth zich tot een bloeddorstige moordenaar die wachters, vrienden en zelfs kinderen wreed om het leven brengt. Aan zijn moorden komt geen einde. Ook hiervoor zou Lady Macbeth de verantwoordelijkheid dragen.

Is dit harde oordeel terecht? Draagt de eerzuchtige Lady de schuld van al het kwaad in Macbeth? Nu de voorstelling bij Toneelgroep Amsterdam in de regie van Johan Simons tijdens het Holland Festival in première gaat, geven vijf actrices die Lady Macbeth vertolkten hun visie. Ook dienen zij de Schotse moordenaar van advies. Fedja van Huêt vervult de titelrol en Chris Nietvelt is Lady Macbeth. Vijfentwintig jaar geleden speelde ze ook de Lady bij het gezelschap De Tijd in de regie van Ivo van Hove. Theaterbezoekers van toen herinneren zich nog het oerbeeld van die voorstelling: Lucas Vandervost als Macbeth zat hoog op een reusachtige Belgische knol. Dat was de troon voor koning en koningin Macbeth.

Macbeth door Toneelgroep Amsterdam. Première: 10 juni Stadsschouwburg Amsterdam. Inl.: tga.nl