Zoek de verschillen. Rijke en arme buurten op Google Earth

Rijkere steden hebben niet alleen betere voorzieningen, ook wat betreft natuur zijn ze beter bedeeld. Hoe rijker de inwoners van een stad zijn, hoe groener de stad is. Journalist en schrijver Tim de Chant ontdekte dat het verband tussen inkomen en bomen heel duidelijk te zien is. Gewoon vanachter een computer.

Op zijn blog Per Square Mile (about what happens when people live like packed sardines) laat hij zijn licht schijnen op onderzoek dat de hechte relatie tussen inkomen en de hoeveelheid bebossing in een stad in de VS aantoont. Als het inkomen 1 procent stijgt, stijgt de vraag naar bomen 1,76 procent. Als het inkomen 1 procent daalt, daalt de vraag naar groen met 1,26 procent.

De Chant vroeg zich af of inkomensongelijkheid dan ook zichtbaar is vanuit de lucht. En dat bleek een stuk makkelijker dan gedacht. Via Google Earth zocht hij satellietbeelden van arme en rijke buurten in verschillende steden. Zoek de verschillen.

Houston

Oakland

Rio de Janeiro

Peking


In Nederland zijn de verschillen minder groot

In Nederland is de inkomensongelijkheid redelijk klein. De verschillen hier zijn dan ook een stuk minder goed zichtbaar. Vergelijk zelf: de Bijlmer en Oud-Zuid in Amsterdam, en Feijenoord en Kralingen in Rotterdam:

Amsterdam

Rotterdam

    • Mirjam Remie