'Webcam' ondermaatse klucht over facebookisering

Webcam. Regie: Marc van Uchelen. Met: Horace Cohen, Tara Baerveldt, Fabian Jansen, Angelique de Bruijne. In: 2 bioscopen.*

Het is niet iedere week dat er een Nederlandse film in de bioscoop komt die tot stand is gekomen buiten alle fondsen om. Marc van Uchelens Webcam is zelfs nog extremer. Het is een no-budget film: cast en crew werkten belangeloos mee.

Webcam werd geheel opgenomen met miniatuur HD-camera’s en de opnames duurden slechts zeven dagen. Op zich toe te juichen, ware het niet dat de film het niveau van huisvlijt niet ontstijgt. Het geloof dat met de huidige digitale techniek iedereen kan filmen, blijkt opnieuw een misverstand. Talent blijft een voorwaarde, een Filmfonds of omroep zou dit ondermaatse script vast hebben afgekeurd. Je kunt je zelfs afvragen waarom de film wordt uitgebracht in de bioscoop.

In Webcam wordt alles zogenaamd vanuit het perspectief van een webcam gefilmd, met slecht belichte, rare kaders als gevolg. Iedereen communiceert met elkaar via laptops, zelfs de ouders van hoofdpersoon Antoin hebben een webcam.

De verlegen, contactgestoorde Antoin is bevriend met zijn buurman Rob, wiens vrouw ongelukkig zit te wezen. Rob heeft dat niet door, want hij is tot over zijn oren verliefd op Natasja, een Russische vrouw die op een sekswebsite haar kostje bij elkaar scharrelt. Als Antoin jarig is, doet Rob hem Natasja cadeau. Een cadeau dat niet vrij is van eigenbelang, want zo heeft Rob Natasja vlakbij en kan hij haar elke avond stiekem bezoeken.

Webcam gaat over de bekende internetproblematiek: iedereen communiceert alleen nog maar via schermen, echt contact is zeldzaam. Constante bereikbaarheid is de norm. Webcam vergroot dit flink uit. De personages zijn buren, maar in plaats van bij elkaar te gaan eten, doen ze dit via de conference call-optie van hun computer. Gezellig.

Een aardige grap, maar wel een beetje belegen. Zoals de meeste grappen over de verregaande facebookisering van de samenleving niet al te relevant voelen, laat staan prikkelen. Webcam maakt het zichzelf gemakkelijk: hij grossiert in gênante situaties en melige humor die vaak in het luchtledige blijft hangen. Het merendeel van de ‘grappen’ is zeer onleuk, al blijft humor natuurlijk een kwestie van smaak. Zo maakt Webcam wat gemakkelijke grappen over Antoins moeder, die aan yoga doet en een gezondheidsfreak is.

Eigenlijk lijkt alles wat de makers in de brainstorm hebben bedacht de film te hebben gehaald. Zo speelt acteur Fabian Jansen, die de mollige Rob gestalte geeft, in de climax minutenlang in blote buik en lullig onderbroekje. Lachen toch?