Waarom de Ieren ja/nee moeten stemmen in EU-referendum

Ierland wordt een zinkend schip als het instemt met het Eu-begrotingsakkoord. Foto screenshot Sinn Feín

Het is al moeilijk genoeg om aan kiezers uit te leggen wat het EU-begrotingsakkoord nu eigenlijk inhoudt. Dan is het nog moeilijker om ze over te halen voor of juist tegen te zijn. De Ierse partijen Sinn Féin en Labour waagden een poging.

Morgen velt Ierland in een referendum een oordeel over het Europese begrotingsakkoord. Dat mogen zij als enige land van Europa. Maar hoe verkoop je een begrotingsverdrag dat bol staat van sancties, convergentiedoelen en uitgavenplafonds? Die vraag stelde onze correspondent Titia Ketelaar vandaag in NRC Handelsblad.

Op Twitter gaf zij twee voorbeelden van manieren waarop dat kan. Sinn Féin is tegen en vertaalt de boodschap op een simpele doch angstaanjagende manier. Een ja-stem maakt van Ierland een zinkend schip, waar de kiezer en zijn familie overgelaten worden aan hun lot.

De Labour-partij promoot daarentegen op een nog simpelere wijze het beeld van de ‘goede euro’, het is immers “het geld in onze zak”. Je wilt die toch niet verzwakken, vraagt de partij aan de kiezer?

Maar weten de Ieren eigenlijk echt waar het referendum overgaat? Want krachttermen als “Investeringen. Stabiliteit. Herstel.” of “Bezuinigingen werken niet” dekken niet de lading van de technische bepalingen en de ingewikkelde economische mechanismen in het verdrag. De maker van het onderstaande filmpje maakt dat in een parodie op de filmpjes van Sinn Féin en Labour duidelijk. En probeert meteen de kiezer bang te maken met ‘Mad Max’-scenario’s/

Maar maakt het eigenlijk uit voor het Europees begrotingsakkoord als Ierland massal ‘nee’ stemt? Een ‘nee’ betekent niet het einde van het verdrag, schrijft Ketelaar.

‘De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die al op haar hoede was voor een Iers referendum, liet bewust in het verdrag opnemen dat het al van kracht wordt als twaalf van de zeventien eurolanden het hebben geratificeerd. Tot dusver hebben drie parlementen, het Griekse het Portugese en het Sloveense, die stap gezet.

De Ieren moeten dus nog maar afwachten wat er met hun stem gebeurt. Kiezen de parlementen in de eurozone ook allemaal voor de ‘goede euro’ of willen zij het liefst hun boten boven water houden?