Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vestia stemt in met plan van banken - faillissement afgewend

Het hoofdkantoor van Vestia Groep in Rotterdam.
Het hoofdkantoor van Vestia Groep in Rotterdam. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Vestia en de banken hebben vannacht rond drie uur een akkoord gesloten om verder te kunnen onderhandelen over de afbouw van de rentecontracten van de woningcorporatie. De banken bevriezen voor twee weken de rentebetalingen op de contracten, waardoor het gevaar van een faillissement van Vestia is afgewend.

In die periode moeten Vestia en de elf banken, waaronder ABN Amro en de Rabobank, tot een akkoord komen over de verdere afbouw.

Zonder verklaring WSW was faillissement waarschijnlijk geweest

De onderhandelingen stonden de afgelopen tien dagen onder tijdsdruk door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), dat borg staat voor leningen van Vestia en andere corporaties. Het WSW moest gisteren al zijn verklaring over de kredietwaardigheid van Vestia verlengen, maar wilde dit niet zonder voorlopige afspraken met banken over Vestia. Als het WSW geen verklaring had afgegeven, was de borging door het WSW weggevallen en was Vestia waarschijnlijk failliet gegaan. In dat scenario
hadden de banken naar hun geld kunnen fluiten; daarbij gaat het om ongeveer 1,4 miljard euro aan openstaande verplichtingen.

De Rotterdamse woningcorporatie kwam vorig jaar in de problemen omdat het voor ongeveer 23 miljard aan risicovolle rentecontracten (derivaten) had afgesloten. De miljoenenstortingen die de banken eisten toen de rente niet steeg maar daalde, hebben de corporatie op de rand van de afgrond gebracht. Treasurer (kasbeheerder) Marcel de V. zou hebben verdiend aan de financiële transacties en zit in voorarrest.

Bliksemactie stelde vastgoed buiten bereik van banken

Vorige week maandag stelde Vestia haar vastgoed buiten bereik van de banken het WSW het recht op hypotheek te geven. Afgelopen vrijdag toonden de banken zich bereid om de tijdelijke bijstortingen (margin calls) voorlopig te bevriezen. De komende twee weken wordt onder meer onderhandeld over gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden van Vestia.

Op dit moment worden de laatste handtekeningen voor het akkoord verzameld. Later vandaag komt Vestia met een verklaring.