Van Kooten: eindelijk tijd voor Boekenweekgeschenk

Kees van Kooten (70) schrijft het Boekenweekgeschenk 2013

AMSTERDAM. „Een eerbiedwaardig dingetje.” Dat vindt Kees van Kooten ervan, dat hij komend jaar het Boekenweekgeschenk schrijft. „Al die geschenken stonden bij mijn ouders in de kast. Daar hoor ik nu bij.”

Van Kooten had „een staande uitnodiging” het Boekenweekgeschenk een keer te schrijven, zegt hij „Maar ik had nooit eerder tijd. Nu is het goede moment.”

Kees van Kooten (1941) is een geliefd en veel gelezen auteur van autobiografische evergreens als Koot droomt zich af (1977), Koot graaft zich autobio (1979), drie bundels Modermismen en het in 2000 verschenen veelgeprezen portret van zijn overleden moeder, Annie.

Thema van de Boekenweek 2013 is Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden, ofwel de donkere kanten van onze geschiedenis. Ook in 2005 was het thema al eens geschiedenis, toen onder het motto Spiegel van de Lage Landen. „We recyclen wel vaker een thema”, zegt Maud Aarsen van het organiserende CPNB. „Met bestsellers als de boeken van Geert Mak en Het Pauperparadijs van Suzanna Janssen is dit thema heel geschikt.”

Geschenkauteur Kees van Kooten denkt dat hij op het thema zal aansluiten. „Helemaal autobiografisch zal het geschenk in elk geval niet zijn. Ik ben nu op een leeftijd dat ik ook weleens iets durf te verzinnen.”  NRC