Van den Brom naar Anderlecht, volgend jaar vijf Nederlandse trainers in België

De vierde club voor Van den Brom in vier jaar tijd. Bij Anderlecht gaat hij voorronde van de Champions League tegemoet. Foto Flickr / FaceMePLS

De Belgische topclub RSC Anderlecht is er dan toch in geslaagd om John van den Brom los te weken bij Vitesse. De 45-jarige hoofdcoach zat een jaar geleden nog bij ADO Den Haag op de bank en loodste de club naar Europees voetbal. Hij vertrok midden in de zomer naar Arnhem waar hij eenzelfde prestatie neerzette.

Van den Brom tekent volgens Belgische media vanmiddag om 17.00 uur een contract bij de Brusselse club, die dit seizoen de 31e landstitel veroverde. Hij wordt daarmee de vijfde Nederlandse trainer die komend seizoen werkzaam is in de hoogste Belgische klasse.

Nederlandse coaches in de top Belgische eredivisie

De strijd om het kampioenschap in de Jupiler Pro League kan zo volgend jaar gaan tussen drie Nederlanders. Gisteren tekende Ron Jans bij concurrent Standard Luik en Mario Been is al enige tijd aan de slag bij de kampioen van 2011: Racing Genk. Verder zit Adri Koster bij Beerschot en Dennis van Wijk bij Charleroi.

Het vertrek van Van den Brom bij Vitesse komt toch nog onverwacht. Enerzijds was bekend dat de rijke clubeigenaar Merab Jordania al snel was uitgekeken op de coach die hij afgelopen zomer koste wat kost moest hebben van ADO. Maar vorige week werden de geruchten over een vertrek naar Anderlecht op de clubsite door Van den Brom zelf de kop in gedrukt: de trainer zou blijven. Nu lijkt de in maart bij PSV ontslagen Fred Rutten topkandidaat om hem op te volgen in Arnhem.

Anderlecht nam na het seizoen na 4,5 jaar afscheid van Ariël Jacobs die uit eigen beweging opstapte. Van den Brom kwam als speler uit voor Vitesse, Ajax, Istanbulspor en De Graafschap. Hij verdiende daar twee interlands mee bij Oranje. Als trainer was de Amersfoorter drie jaar werkzaam bij AGOVV en vertrok daarna naar ADO.

Pieter Huistra naar De Graafschap

Het uit de Eredivisie gedegradeerde De Graafschap heeft een opvolger voor interim-trainer Richard Roelofsen. Pieter Huistra wordt vanmiddag gepresenteerd in Doetinchem nadat hij eerder deze maand werd ontslagen bij FC Groningen.