Uitgelicht

Film

Knocked Up (Judd Apatow, 2007, VS). Bovengemiddelde film van Apatow, de koning van de hedendaagse komedie. De wat mollige, onzekere, maar wel charmante en grappige Ben (Seth Rogen) eindigt na een met alcohol overgoten avond in bed met de knappe blonde Alison (Katherine Heigl). Als hij wat klungelt met het condoom roept de opgewonden Alison „just do it already!”, wat hij opvat als aanmoediging meteen op haar te springen – dan maar geen bescherming. Als ze zwanger blijkt, wil ze de baby houden. Hoewel ze totaal niet bij elkaar passen, proberen Ben en Alison een echt stel te vormen.RTL5, 20.30-23.10u.

Nights in Rodanthe (George C. Wolfe, 2008, VS/Aus). Romantische film voor veertigers die behoefte hebben aan verhalen vol tweede kansen en innerlijke groei. Diane Lane en Richard Gere ontmoeten elkaar op het eilandje Rodanthe. Voordat ze elkaar krijgen moeten er heel wat stormen woeden. In het geval van Lane: man is er met haar beste vriendin vandoor, man staat met hangende pootjes weer op de drempel, loeder van een puberdochter. Gere: vervreemd van zoon, schuldgevoel over dood patiënt, midlifecrisis ver voorbij maar nog steeds een tobber. Dan brengt het lot hen samen in het strandhuis van haar jeugdvriendin en is het de vraag niet óf ze elkaar krijgen, maar hoe en wanneer. Net5, 20.30-22.30u.

Turbulence (Robert Butler, 1997, VS). Kruising van seriemoordenaarthriller en rampenfilm. Lauren Holly is het enige overgebleven bemanningslid van een Boeing in noodweer. En de enige nog levende passagier is de moordlustige gek Ray Liotta. RTL8, 20.30-22.35u.

Wild Things (John McNaughton, 1998, VS). Film zet de toeschouwer steeds op het verkeerde been in deze broeierige wie-doet-het-met-wie-film. Modelleraar Matt Dillon wordt eerst beschuldigd van seksueel misbruik door rijkeluisdochter Denise Richards en vervolgens door Neve Campbell. Privédetective Kevin Bacon wordt door Dillon ingehuurd om de valse beschuldigingen te weerleggen in deze film waarin niets is wat het lijkt. RTL7, 22.15-00.25u.

The 40 Year Old Virgin (Judd Apatow, 2005, VS). Hoewel de titel een goedkope sekskomedie doet vermoeden, is dit een sympathieke buddymovie die inderdaad gaat over een veertiger die nog maagd is en tegelijk een groepsportret van zijn vriendenkring schetst. Met Steve Carell en de altijd betrouwbare Catherine Keener als object van begeerte. RTL5, 23.15-01.35u.

Informatief

Afghanistan: The Great Game – a personal view by Rory Stewart. Deel 2 van tweeluik over de bemoeienissen van Europa met Afghanistan sinds de negentiende eeuw. Vanavond de Russische invasie en de gevolgen daarvan. Stewart praat met soldaten en generaals van beide partijen en met CIA-agenten die de Afghanen wapens en steun leverden met een waarde van in totaal negen miljard dollar. Tot slot de gevolgen: burgeroorlog, opkomst van de Talibaan en de door de VS geleide inval als reactie op de aanslagen op het World Trade Center. BBC 2, 22.00-23.00u.

Goodbye Tibet. Sinds de bezetting van Tibet door China in 1951 zijn duizenden Tibetanen hun land ontvlucht. De grens van Tibet met Nepal ligt op de 5.806 meter hoge bergpas Nangpa La. Filmer Maria Blumencron gaat in deze documentaire mee met een vluchtelingenhelper en zes kinderen, die teruggaan naar de pas waar zij tien jaar geleden afscheid moesten nemen van hun land. Arte, 23.05-00.35u.

Niemand is volmaakt. De maker van deze film, Niko von Glasow, is een van de slachtoffers van Softenon, een geneesmiddel dat vanaf 1957 werd voorgeschreven aan zwangere vrouwen en in 1961 werd verboden toen was gebleken dat het de ontwikkeling van ledematen bij ongeboren kinderen ernstig verstoorde. Hem werd gevraagd een persoonlijke en originele documentaire te maken over zijn lotgenoten. Hij ging naar ze op zoek en vroeg hen naakt te poseren om zich te laten fotograferen voor kunstzinnige foto’s. Zijn zoektocht, de fotosessies en de reacties hierop van zowel de modellen als van het publiek, resulteerden in deze provocerende documentaire. Ned.2, 23.45-00.45u.

Amusement

La très excellente et divertissante histoire de François Rabelais. Tweedelige, voor televisie gemaakte biopic over het leven van François Rabelais, de zestiende-eeuwse schrijver, arts, humanist en voormalige franciscaner monnik wiens boeken Pantagruel en Gargantua voor de elite van zijn tijd veelal te onorthodox en voor de Roomse kerk te beledigend waren. In dit eerste deel, dat zich afspeelt in 1553, het jaar van zijn dood, kijkt de oude Rabelais (Michel Aumont) terug op zijn jeugd, zijn kloostertijd en vlucht naar Parijs, zijn studie in Montpellier en zijn vertrek naar Lyon. Met Éric Elmosnino als de jonge Rabelais, Bernadette Lafont als Amandine en Anne Azoulay als de leuke weduwe. Deel 2 volgt volgende week woensdag. TV5, 18.35-20.30u.