Parlementaire top EU wel in Paramaribo, Bouterse niet welkom

Anders dan het Europees Parlement had gewild, zal een topbijeenkomst met parlementariërs uit Afrika, de Caraïben en landen rond de Pacific (ACP) dit najaar toch in Suriname worden gehouden.

Caption: Suriname's President Desi Bouterse walks past ceremonial guards as he arrives for the Americas Summit in Cartagena, April 13, 2012. The leaders summit will be held April 14-15. REUTERS/Joaquin Sarmiento (COLOMBIA - Tags: POLITICS)
Caption: Suriname's President Desi Bouterse walks past ceremonial guards as he arrives for the Americas Summit in Cartagena, April 13, 2012. The leaders summit will be held April 14-15. REUTERS/Joaquin Sarmiento (COLOMBIA - Tags: POLITICS) De Surinaamse president Desi Bouterse, hier op archiefbeeld in Cartagena eerder dit jaar, is niet welkom op de ACP-top. Foto Reuters / Joaquin Sarmiento

Bouterse is niet welkom bij een topbijeenkomst van de EU met parlementariërs uit Afrika, de Caraïben en landen rond de Pacific (ACP) in Paramaribo. Het Europees parlement had liever gezien dat de top in het najaar verplaatst werd naar een ander land.

Dat bleek vandaag in Denemarken, waar deelnemers aan de top stemden over het Europese idee om de bijeenkomst te verplaatsen – uit protest tegen de omstreden amnestiewet voor verdachten van de Decembermoorden, onder wie president Bouterse.

Op initiatief van VVD-Europarlementariër Toine Manders had het Europees Parlement vorige week besloten dat het niet naar Suriname wilde gaan. Maar de parlementariërs voor wie de bijeenkomst is bedoeld, waren tegen een andere locatie. Volgens Manders is nu wel afgesproken dat Bouterse niet welkom is. Manders:

“Ik ben blij dat hij de top in elk geval niet kan misbruiken. Al was verplaatsing beter geweest.”

Suriname had zich erg ingespannen om de bijeenkomst te mogen organiseren en is al bezig met de voorbereidingen. In Suriname zelf werd gezegd dat de top zinloos zou worden als de EU, die geld beschikbaar heeft voor gezamenlijke projecten, wegbleef. De EU heeft met de 79 zogenoemde ‘ACP-landen’ (landen in Afrika, het Caraïbisch gebied en de Pacific) een speciale relatie, waarvan het doel is: handelsbevordering, ontwikkelingssamenwerking, verbetering van de mensenrechten.

“Wij dachten: als het Europees Parlement niet wil komen, zal de voorzitter wel eieren voor zijn geld kiezen”, zegt Manders. Het liep anders en het ziet er nu niet naar uit dat de Europarlementariërs wegblijven.

De Duitse Europarlementariër Michael Gahler liet gisteren weten dat de christen-democratische fractie in het Europees Parlement “bijeenkomen in Suriname” iets anders vindt dan “de president ontmoeten”. Dat laatste zou volgens hem worden gezien als een uiting van respect. “En wij vinden dat Bouterse, een veroordeelde drugshandelaar en verdachte van moord, dat niet verdient.”

Dit bericht wordt aangevuld.