Tonijn VS bevat cesium uit Fukushima

De gevolgen van de ramp bij Japanse kerncentrale Fukushima Dai’ichi van vorig jaar hebben zich ook doen voelen voor de Californische kust.

Los Angeles. Bij blauwvintonijn die vorig jaar voor de kust van San Diego werd getest, is tien keer zo hoge concentratie van het radioactieve cesium aangetroffen als gewoonlijk. Wetenschappers concludeerden dat dit alleen maar veroorzaakt kon zijn door het feit dat de zelfde tonijn eerder in de wateren bij Fukushima, bijna 10.000 kilometer verderop, had rondgezwommen. De dosis radioactiviteit is volgens deskundigen echter nog altijd zo laag dat de vis daardoor niet ongeschikt is voor menselijke consumptie. Een andere tonijnsoort in dezelfde wateren die geen grote afstanden reist, bevatte een even geringe dosis radioactiviteit als voor de ramp bij Fukushima. AP, Reuters, BBC