Therapie tegen oorsuizen

Mensen met tinnitus – een piep in hun hoofd – hebben baat bij cognitieve gedragstherapie.

Gedragstherapie helpt al na een jaar de hinder die mensen ondervinden van oorsuizen te verlichten. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna vijfhonderd volwassen tinnituspatiënten in de zorginstelling Adelante Audiologie & Communicatie in Hoensbroek. De resultaten verschenen vorige week in The Lancet.

Tinnitus, een continue hinderlijke pieptoon in het oor zonder dat er geluid van buiten komt, treft naar schatting 16 tot 21 procent van alle volwassenen. Het komt steeds vaker voor, met name onder jongeren, als gevolg van gehoorschade door luide muziek. Er bestaat geen medicijn tegen. Patiënten kunnen door de piep in hun hoofd slechter horen en raken nogal eens in een depressie. Ze hebben vaak last van concentratie- en slaapstoornissen, angst, somberheid en extreme vermoeidheid.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht vergeleken een nieuwe gedragstherapie met de in Nederland gebruikelijke standaardbehandeling van tinnitus. De cognitieve gedragstherapie is gericht op vermindering van negatieve gedachten en gevoelens ten aanzien van de tinnitusklachten, bijvoorbeeld door blootstellingstechnieken, beweging en ontspanningsoefeningen, en aandachtgerichte therapie.

Hiermee verbeterde de algemene gezondheid van patiënten en namen de ernst van de klachten en ervaren belemmeringen in het dagelijks leven af. Patiënten stonden na afloop positiever in het leven en waren minder bang voor oorsuizen. NRC