'Tegenwoordig moet je je specialiseren'

Jeroen Schoot (33)

Notaris bij Van Weeghel Doppenberg Kamps Notarissen in Doetinchem

Als een van de jongste notarissen heeft de begin dit jaar beëdigde Jeroen Schoot een eigentijdse kijk op het vak. „Je bent als notaris ook ondernemer. De klant is koning. Jonge notarissen hebben het voordeel dat ze geen voorgeschiedenis hebben en niet gehinderd worden door het verleden. Concurrentie is vanzelfsprekend.”

Zijn kantoor begon een paar jaar geleden met ‘Basis Notarissen’, een initiatief om simpele notariële diensten aan te bieden tegen minimumprijzen. Het contact met de klant loopt vooral per e-mail of sms. „Een gouden greep”, volgens Schoot. „Je moet je in deze tijd onderscheiden en specialiseren.” Hij heeft zich gespecialiseerd in het onroerend goed.

Schoot twijfelde tussen de horeca en een studie rechten. Hij was al toegelaten tot de hogere hotelschool toen hij alsnog zwichtte voor wijze woorden van zijn vader: „Je kunt met rechten wel de horeca in, maar andersom niet.”

Toen hij stage ging lopen in Doetinchem, met vier notarissen en veertig medewerkers het grootste kantoor in de regio, werd hij meteen ingelijfd. Tien jaar later mag hij zich eindelijk echt notaris noemen. Het verschil zit hem vooral in hoe men naar hem kijken. Met ontzag, of juist niet.

„De meesten mensen komen maar een paar keer in hun leven bij een notaris, dus die momenten moet je aangrijpen om een goede indruk achter te laten. Ik ben geen oude man in een grijs pak die snel geld verdient met stempels zetten. Maar dat is helaas wel nog steeds het imago van een notaris.”

Het is hard werken, al maakt hij als jonge vader graag tijd voor zijn gezin. Spijt van zijn keuze heeft hij nooit gehad. „Ik ben door het vak gegrepen. De mensen maken het leuk, alle facetten van het leven komen voorbij. Daardoor is het nooit saai.”