Syrië stuurt nu op zijn beurt Nederlandse diplomaat weg

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken wil de hoogste Nederlandse diplomaat in het land, de chargé d’affaires, weg hebben. Ze heeft 72 uur om te vertrekken, zo luidt de boodschap.

Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Syrische staatstelevisie. Een chargé d’affaires is een diplomaat die bij afwezigheid van een ambassadeur of gezant een diplomatieke missie leidt. Er is al geen Nederlandse ambassadeur meer in Syrië - die werd in februari teruggehaald. De diplomaat die nu weggestuurd wordt, is een van de weinige hooggeplaatste westerse diplomaten die er nog zijn in Damascus.

Reactie op uitwijzen Syrische diplomaten

Gisteren verklaarde Nederland de Syrische ambassadeur ‘ongewenst‘. Met hem valt in “deze situatie” niet verder samen te werken, zo liet Rosenthal weten. Die maatregel was een reactie op het geweld tegen burgers in Syrië, dat vrijdag in Houla aan 108 mensen het leven kostte. Onder de doden waren tientallen vrouwen en kinderen, die volgens de VN standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

Nederland stond niet alleen in die beslissing: een groot aantal landen - waaronder Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Australië, Italië, Spanje, Japan en Canada - wees de Syrische ambassadeur of chargé d’affaires gisteren of vandaag de deur.