Sporten houd je langer vol met een virtuele partner

Wie samen sport met iemand die beter is, gaat zelf beter presteren.

. Sporten kan best leuk zijn, en goed voor de gezondheid, maar probeer het maar eens vol te houden. Het helpt om met iemand af te spreken. Je kunt zelfs via een skypeverbinding tegenover elkaar op de hometrainer zitten. Maar wat misschien nog beter helpt, is je te laten bedonderen en via een nepskypeverbinding tegenover iemand zitten die op een filmpje in een loop eindeloos doorfietst. Amerikaanse psychologen beschrijven het experiment deze maand in Annals of Behavioral Medicine. Hun proefpersonen (vrouwelijke studenten) met zo’n partner hielden hometrainen met bepaalde hartslag en trapfrequentie bijna twee keer zo lang vol als proefpersonen zonder virtuele partner: ruim 20 minuten, tegen ruim 10 minuten.

De fietsers met partner profiteerden van het zogeheten Köhler-effect, naar de Duitse psycholoog W. Köhler (1887-1967): wie samenwerkt of -sport met iemand die beter is, gaat zelf beter presteren. De prestaties van de ander worden de norm. En: mensen willen liever niet als zwakste een groepsprestatie omlaaghalen. Dat gevoel zetten de onderzoekers extra aan door een deel van de proefpersonen te vertellen dat de prestatie van het duo (proefpersoon en virtuele partner) werd bepaald door degene die het eerst stopte. Die proefpersonen fietsten nóg langer door. Zonder dat ze het gevoel hadden dat het meer moeite kostte. NRC