Speciale Hof Sierra Leone bepaalt strafmaat Charles Taylor

Taylor twee weken geleden bij het Speciale Hof voor Sierra Leone in Leidschendam. Taylor werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en krijgt vandaag zijn straf te horen. Foto AP / Evert-Jan Daniels

Voormalig krijgsheer en president van Liberia Charles Taylor krijgt vandaag te horen welke straf hij krijgt wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Taylor werd vorige maand schuldig bevonden aan het bewapenen, financieren en anderszins steunen van de rebellengroep Revolutionary United Front in buurland Sierra Leone.

Voor het Speciale Hof voor Sierra Leone zou om elf uur een speciale zitting beginnen waarin de strafmaat voor Taylor wordt bepaald. De aanklagers hebben een gevangenisstraf van tachtig jaar geëist, een straf die de verdediging van Taylor “excessief” heeft genoemd. De verwachting is dat de oud-president sowieso in hoger beroep gaat tegen zijn veroordeling.

De rechters achtten vorige maand niet bewezen dat Taylor het bevel gaf voor de genoemde misdaden tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone (1992-2001), maar wel dat zijn steun “onmisbaar en doorslaggevend” was. Daarmee is hij medeplichtig aan alle elf aanklachten van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder onder andere moord, seksueel geweld, terreur, verminking, plundering en het rekruteren en inzetten van kindsoldaten.

Aanklagers, slachtoffers en mensenrechtenorganisaties reageerden verheugd op het vonnis. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de veroordeling “een belangrijke mijlpaal voor het internationaal strafrecht” en “een sterk signaal aan alle leiders dat ze verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden”.