Spaanse rente naar hoogste niveau 2012 na geruchten ECB-Bankia

De Spaanse premier Rajoy was vanochtend in het parlement om over de economische problemen van zijn land te praten. Foto Reuters / Sergio Perez

De financiële markten zijn al de hele dag zeer onrustig door de aanhoudende financiële en economische problemen van Spanje. De Spaanse tienjaarsrente steeg vanochtend naar het hoogste niveau in een jaar na geruchten dat de ECB weigert bij te dragen aan de redding van Bankia.

The Financial Times berichtte vanochtend dat de Spaanse regering bij de Europese Centrale Bank een voorstel heeft ingediend waarbij de ECB Spanje helpt de benodigde 19 miljard euro bij elkaar te halen voor het redden van Bankia, de derde bank van het land. De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos ontkende vanochtend in het parlement dat Spanje de ECB om steun heeft gevraagd. Ook de ECB ontkende zo’n verzoek te hebben gehad, maar verklaarde wel bereid te zijn Spanje te over de herkapitalisatie van Bankia te adviseren.

Bankia, dat eerder deze maand werd genationaliseerd, is sinds vorige week in grote problemen nu is gebleken dat de bank geen 4,5 miljard, maar wel 19 miljard steun nodig heeft om een faillissement af te wenden.

De Spaanse staat is steeds minder in staat de zwakke bankensector in het land te redden omdat het al te kampen heeft met een groot begrotingstekort. Ook kan Spanje steeds moeilijker geld lenen: de tienjaarsrente schoot vanochtend naar 6,61 procent, het hoogste niveau van dit jaar. De beurs in Madrid schommelt al de hele handelsdag rond het laagste niveau in negen jaar en stond afwisselend tussen de één en anderhalf procent in de min.

De Europese Commissie maakt later vanmiddag bekend of de 27 landen van de EU voldoende doen om hun begrotingen op orde te brengen. Voor Spanje is het oordeel van de Commissie belangrijk in het kader van het vertrouwen van de financiële markten.