Slim sloeg al maanden KPN in

De Mexicaanse telecomreus die op 28 procent van KPN biedt, sprokkelde al maanden aandelen bijeen. En er was een bezoekje aan Den Haag.

Het kwam niet echt als een verrassing, dat bod van de Mexicanen, zei KPN-bestuursvoorzitter Eelco Blok begin deze maand over het voornemen van América Móvil om een belang van 28 procent in het Nederlandse telecombedrijf te verwerven.

Zachter kon hij het niet uitdrukken. Voordat het telecombedrijf, grotendeels in handen van de schatrijke Carlos Slim en het Amerikaanse AT&T, zijn interesse voor KPN wereldkundig maakte, was er een maand eerder een delegatie in Den Haag op de koffie geweest.

Op dinsdag 10 april kwamen vier bestuurders in de Hofstad bijeen: bestuursvoorzitter Daniel Hajj Aboumrad en financieel directeurCarlos José García Moreno Elizondo van América Móvil aan de ene kant en bestuursvoorzitter Eelco Blok en de tijdelijke financieel directeur Eric Hageman van KPN aan de andere kant. De heren bespraken de situatie op de Europese telecommarkt, zo staat in het biedingsbericht dat de Mexicanen gisteren publiceerden. En de bezoekers lieten weten dat zij de aankoop van een „belang van betekenis” in KPN overwogen.

Of zij ook in dat gesprek verklapten dat er al sinds vrijdag 9 maart aandeeltjes KPN werden verzameld is niet bekend. KPN zegt desgevraagd nog niet te kunnen reageren op de inhoud van het biedingsbericht. Het document wordt bestudeerd en KPN zal „binnenkort” met een reactie komen.

Wel is duidelijk dat topman Eelco Blok nog twee weken na deze ontmoeting 95.000 voorwaardelijke aandelen van zijn werkgever kreeg. Op dezelfde dag kochten de Mexicanen 150.000 aandelen KPN tegen een koers van 6,66 euro. Ondanks de bijna dagelijkse aankopen, twee maanden lang, daalde de koers van KPN.

De Mexicanen hebben op 22 mei een Nederlandse bv opgericht die het bod uitbrengt. Het belang van een kleine 5 procent dat Carlos Slim voorafgaand aan het formele bod opbouwde werd gekocht tegen een maximale prijs van 7,89 per aandeel – onder het bod van 8 euro.

KPN herhaalde vanochtend zijn reactie dat een bod van 8 euro het bedrijf „substantieel onderwaardeert” en dat „alle strategische opties” worden onderzocht. Anders gezegd, het bod is veel te laag en KPN kan hulp zoeken van andere strategische aandeelhouders of bijvoorbeeld via de Stichting Preferente Aandelen een beschermingswal optrekken. De Mexicanen zijn gewaarschuwd: in het stichtingsbestuur zit advocaat en oud-Ahold-bestuurder Peter Wakkie. Hij hield eerder met succes bij Ahold ongewenste en opdringerige aandeelhouders van het lijf.

De Mexicanen waarschuwen zelf de aandeelhouders van KPN voor eventuele gevolgen van een succesvol bod. Straks kan América Móvil de grootste aandeelhouder worden „en kan de bieder aanmerkelijke invloed hebben op KPN’s ondernemingsactiviteiten en het goedkeuren van strategieën en transacties waarmee aandeelhouders het oneens kunnen zijn.”