Romney heeft eindelijk meerderheid kiesmannen

Eindelijk kan hij echt lachen: Mitt Romney heeft de felbegeerde meerderheid van de kiesmannen binnen. Foto AFP / Justin Sullivan

Winst in Texas betekende gisteravond laat de definitieve winst voor Mitt Romney in de Republikeinse voorverkiezingen. AP meldt dat de gedoodverfde winnaar zeker 88 kiesmannen voor zich won; genoeg om de drempel van de benodigde 1.144 delegates binnen te halen.

Geen van Romneys rivalen in de gelopen race voerde nog campagne in Texas. Met een boodschap over economische zorgen, een betere campagneorganisatie dan zijn tegenstanders en een gespekte kas die alleen onder doet voor die van Barack Obama was de voormalig gouverneur van Massachusetts ongenaakbaar.

“Ik ben vereerd dat Amerikanen uit het hele land mijn kandidaatschap steunen. Van zoveel kiesmannen word ik nederig. Maar onze partij heeft zich verenigd om de mislukkingen van de afgelopen drieënhalf jaar achter ons te laten. Ik maak me geen illusies over hoe moeilijk de tijden worden die voor ons liggen maar we doen het voor ons land weer op de rails te krijgen, en voor niets minder dan dat.”

Het is nu zaak voor Romney om de conservatieve Republikeinen die niet zoveel met hem op hebben voor zich te winnen. Datzelfde geldt voor de zwevende kiezers: Romney zal inzetten op zijn economische boodschap en dat hij de crisis op een betere manier zal overwinnen dan Obama kan.