Professor in de satire zijn, dat is eigenlijk al satire

‘Ik mag dat klinkende getal wel noemen, lijkt me: al ruim een halve eeuw bedrijf ik satire. Vanaf school tot nu”, zegt Wim de Bie (1939), en bedoeld of niet, er klinkt zelfspot in door. Satire was dan ook nooit het woord dat hij en Kees van Kooten gebruikten voor hun befaamde televisiewerk. Veel te deftig en heilig. Toch bekleedde De Bie net drie maanden de Leonardo-wisselleerstoel van de Tilburg School of Humanities om een masterclass Satire te geven.

Is satire te onderwijzen?

„Je kunt laten zien dat het met herschrijven beter wordt. Ik heb niet de illusie dat ik in twaalf donderdagmiddagen volwaardige satirici kan kweken, maar ik kon de studenten wel op het spoor zetten: dit kan eruit, dat is te wollig, hier zit geen grap in.

„We hebben Candide van Voltaire besproken. Ik heb The Great Dictator gedraaid, en ik moet ze echt nog wijzen op Het Proces van Kafka. Maar ik heb ze ook de oudejaarsconference bijgebracht. Wim Kan in 1973 voor het eerst op tv. Dan gaat het over de koningin, toen nog Juliana, en dan hoor je de zaal eerst schrikken en ooohhh zeggen, en dan pas lachen.”

Lachen is veranderd?

„Ja. Dat geschrokken zijn komt eigenlijk niet meer voor. En er wordt ook niet meer zo uitbundig gelachen. Zo’n zaal waar minutenlang een niet te stuiten lach in golven doorheen ging. Hoewel ik meer een Kan-fan ben, moet ik zeggen dat Toon Hermans daar groots in was.

„Kan was weer meesterlijk in intimiteit met de zaal. Door zacht te praten, en zogenaamd ruzie te krijgen met iemand uit het publiek die er helemaal niet is. Tegenwoordig schreeuwen ze tegen de zaal.”

Valt er iets te zeggen over wat grappig is?

„Lachen is een eigenaardige lichamelijke reactie. Ik kan niet uitleggen waarom ik ’s ochtends onbedaarlijk in de lach schiet om Gummbah in de Volkskrant. Door het onverwachte? Voor Kees en mij was maatgevend of we samen moesten lachen. Dat kon om een zinnetje of voor mijn part een nekverdraaiing zijn. Het viel niet te voorspellen. Satire is een komisch commentaar op de werkelijkheid. Zo simpel én zo ingewikkeld is het.”

Wordt het een satirische lezing?

„Ik vrees dat ik het niet zal kunnen laten. Een satiricus die professor in de satire wordt, is eigenlijk al satire.”

Liesbeth Koenen

Morgen 31 mei spreekt Wim de Bie over ‘Satire is satire is satire’. 16.00 uur. Dantegebouw (zaal DZ1), Tilburg University, Warandelaan 2 Tilburg.