Premier Monti: corrupt voetbal Italië stilleggen

De Italiaanse premier Mario Monti stelt voor het betaald voetbal in zijn land twee tot drie jaar stil te leggen. Hij denkt dat die tijd nodig is om schoon schip te maken na het zoveelste omkoopschandaal. „Het is geen voorstel van de regering, maar iets dat ik me afvraag”, zei Monti.

Justitie in Italië verrichtte maandag huiszoekingen bij spelers, trainers en bestuurders. Lazio-aanvoerder Stefano Mauri werd gearresteerd, Domenico Criscito moest het EK-trainingskamp van de Italiaanse ploeg verlaten. Ook Juventus-trainer Antonio Conte wordt genoemd in het schandaal.

De acties maken deel uit van het onderzoek Last Bet. Dat spitst zich toe op 33 duels die in de afgelopen seizoenen in de Serie A en B zouden zijn gemanipuleerd. Vlak voor het WK van 2006 werd het Italiaanse voetbal ook geplaagd door een omkoopschandaal. De Azzurri behaalden toen toch de wereldtitel.

Agenten doorzochten maandag in een trainingscentrum bij Florence bijna drie uur lang de kamers van de Italiaanse internationals. De politie arresteerde verspreid over het land negentien verdachten en plaatste anderen onder huisarrest. De aanklagers in Cremona verdenken hen van betrokkenheid bij een internationaal goksyndicaat dat onder leiding stond van de in december gearresteerde Singaporees Tan Seet Eng. Ook in Hongarije werden vijf arrestaties verricht.

Een speciale onderzoeksgroep van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken houdt zich sinds juni 2011 bezig met het goksyndicaat, dat ruim tien jaar actief zou zijn geweest en zich hebben uitgestrekt van Singapore tot Zuid-Amerika. „We hebben niet genoeg mensen om dit helemaal te kunnen onderzoeken. Als we willen, kunnen we eeuwig doorgaan”, zei aanklager Roberto Di Martino.

Cristiano Doni, ex-aanvoerder van Atalanta, werd vorig jaar voor drieënhalf jaar geschorst wegens betrokkenheid bij omkoping in de Serie B. De club uit Bergamo begon dit seizoen in de Serie A met zes punten in mindering. Ook oud-international Giuseppe Signori en vijftien andere oud-profs werden geschorst.

Het Italiaanse voetbal leek net hersteld van de laatste omkoopaffaire, Calciopoli, waarbij in 2006 clubeigenaren, scheidsrechters en bestuurders waren betrokken. Juventus werd toen teruggezet naar de Serie B. AC Milan, Lazio, Fiorentina en Reggina kregen puntenaftrek. Bestuurders kregen celstraffen en langdurige schorsingen.